Osteoporoza: curiozitati si cazuri particulare

Osteoporoza: curiozitati si cazuri particulare
  calendar_month        
Iata cateva sfaturi punctuale si lucruri pe care nu le cunosti despre osteoporoza! Ele te vor ajuta sa previi problemele oaselor si, cine stie, poate chiar vei gasi raspuns la problema ta!

Medicul m-a trimis sa-mi fac o densitometrie osoasa, insa mi-e teama de acest examen. Cum se deruleaza?

Densitometria osoasa este un examen radiologic care foloseste razele X. Nu se foloseste nicio injectie, se practica in pozitie alungita, este complet nedureros si dureaza aproximativ 15 minute.

Tasarea (cocosarea) este un fenomen care are legatura cu osteoporoza?

Nu neaparat, se admite ca o pierdere in inaltime de 1 cm la fiecare 10 ani incepand cu varsta de 40 de ani este normala. Daca scaderea este excesiva, pot exista fracturi ale vertebrelor ce trebuie investigate prin radiografie.

Putem preveni osteoporoza din tinerete?

Da, prin exercitiu fizic si aporturi cotidiene suficiente de calciu. Calciul se gaseste mai ales in lapte si produse lactate, dar si in legumele verzi si in unele ape minerale.

Este adevarat ca soarele ne protejeaza contra osteoporozei?

Soarele este indispensabil pentru producerea naturala, in piele, a vitaminei D care este, la randul ei, indispensabila pentru absorbtia digestiva a calciului alimentar.

Putem face sport cand suferim de osteoporoza?

Activitatea fizica slaba este un factor de risc al osteoporozei . Din aceasta cauza, chiar daca oasele sunt fragilizate, trebuie sa facem sport, evitandu-le bineinteles pe cele violente.

Exista o legatura intre tiroida si osteoporoza?

Da, deoarece excesul de hormoni tiroidieni (hipertiroidia) duce la distrugerea accelerata a scheletului. Hipotiroidia nu accelereaza pierderea osoasa, dar hormonii tiroidieni folositi pentru tratarea hipotiroidiei cresc riscul de a face osteoporoza.

Osteoporoza se agraveaza odata cu varsta sau se stabilizeaza la un moment dat?

Incepand cu varsta de 25 de ani, pierderea masei osoase este inevitabila. Ea se accelereaza in cei 5 ani de dupa menopauza si continua pana la moarte.

Tutunul accelereaza imbatranirea oaselor?51969.jpgTutunul reprezinta un factor de risc recunoscut al osteoporozei, ale carui mecanisme raman inca necunoscute.

Dupa o fractura de col femural, osul se poate fractura din nou?

Nu in acelasi loc deoarece, in general, tratamentul fracturii de col presupune aplicarea unei proteze totale de sold. Acest lucru nu exclude bineinteles aparitia fracturilor in alte locuri, lucru care se intampla adesea.

Care sunt riscurile pentru o femeie care sufera de dismenoree sau de amenoree prelungita, dar inca tanara (cu probleme hormonale)? Consumul de produse lactate poate fi de ajutor?

Amenoreea prelungita inseamna absenta producerii de estrogeni, deci slabire osoasa. In acest caz, un tratament hormonal substitutiv se impune.

Cafeina accentueaza decalcifierea osoasa?

Cafeaua , ca si ceaiul , au fost acuzate ca favorizeaza osteoporoza , insa fara sa existe vreo confirmare formala. Se poate ca tigara care insoteste adesea cafeaua sa fie de vina!

Coca favorizeaza osteoporoza?

Bauturile carbogazoase , printre care si cele care contin coca, sunt bogate in fosfor, care diminueaza absorbtia digestiva a calciului, favorizand osteoporoza.Trebuie sa luam vitamina D injectabila pentru a fixa calciul in caz de osteoporoza depistata?

In 60% din cazurile de osteoporoza se constata o insuficienta de vitamina D. De aceea, o suplimentare sub forma de vitamina injectabila este favorabila.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Imi e dor si vars lacrimi de dor
  • person

    "ce iubim mai mult? pe noi, pe ei, viata pe care o ducem, locul in care ne aflam ce iubim?"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right