Riscuri cardiovasculare

Riscuri cardiovasculare
  calendar_month        
Riscurile cardiovasculare pot fi prevenite si tinute sub control cu ajutorul unui stil de viata sanatos si a monitorizarii medicale constante.

Nu putem interveni asupra unor cauze precum ereditatea, sexul (incidenta este mai mare la barbati decat la femei) sau varsta, insa putem fi precauti si putem actiona din timp pentru a ameliora. In acelasi context, sunt si cauze "modificabile" asupra carora putem interveni pentru o buna preventie.

Asadar, pentru o inima sanatoasa, ai grija la urmatoarele riscuri:


ALIMENTATIA
Problema: astazi practic mancam fara sa ne mai hranim cu adevarat: alimente rafinate, cu adaosuri chimice si modificate genetic, sarate si cu grasimi saturate in exces. Organismul isi ia intr-un final revansa, iar inima este una dintre principalele "victime". S-a dovedit prin numeroase studii faptul ca un consum mare de grasimi saturate se coreleaza cu rata mortalitatii prin boli coronariene.
Solutia: o dieta de tip "mediteranean", bogata in legume, fructe si cereale integrale, cu un aport important de fibre, vitamine si minerale, carne de pasare, vita si de peste, ca sursa de grasimi nesaturate. Nu uita, o alimentatie sanatoasa nu inseamna mancare fara gust sau regim strict, ci doar atentie la ceea ce consumi.

GREUTATEA
Problema: 1 din 7 copii din UE sunt supraponderali sau obezi. Obezitatea este consecinta directa a stilului alimentar modern extrem de nenatural si de nesanatos si in special a mancarii de tip fast-food, care este gustoasa, cu multe calorii, dar fara prea multe virtuti pentru organism. Greutatea corporala crescuta este direct asociata cu hipertensiunea arteriala, dar si cu cresteri ale glicemiei - diabet zaharat - si ale lipidelor din organism - trigliceride si colesterol.
Solutia: Echilibru, masura, combinatia potrivita a alimentelor, gandirea pozitiva si odihna. Iata cele cinci "cunoscute" in ecuatia slabitului eficient, sigur si sanatos, care sa nu agreseze organismul. Dieta echilibrata presupune consumul de alimente din toate cele 4 grupe (proteine, carbohidrati, salate si legume cu amidon si fructe), care pot asigura aportul optim de peste 50 de nutrienti esentiali pentru un organism sanatos. Gandirea pozitiva te ajuta sa-ti pastrezi elanul in continuarea regimului, iar odihna suficienta sustine organismul sa-si reincarce bateriile si sa aiba un metabolism echilibrat.

COLESTEROLUL
Problema: Nivelul crescut de colesterol este unul dintre cei mai importanti factori de risc cardiovascular. Colesterolul este o substanta moale, grasoasa, care se gaseste in sange si in toate celulele corpului si de care avem nevoie pentru ca organismul nostru sa functioneze bine. Avem in organism doua tipuri de colesterol: HDL - colesterolul "bun", care aduce inapoi la ficat, pentru a fi metabolizat, colesterolul in exces, de care celulele nu mai are nevoie si LDL colesterolul "rau", care se depune pe suprafata peretilor vaselor de sange, ingreunand fluxul sangvin.
Solutia: 25% din colesterol provine direct din alimente, de aceea este foarte importanta preventia cu ajutorul unei diete sanatoase. De nelipsit sunt acizii grasi Omega-3 care mentin nivelul normal al LDL, subtiaza sangele, stimuleaza irigatia sangvina, ajuta la mentinerea elasticitatii si a flexibilitatii arterelor. Sursele naturale principale sunt pestele, uleiul de germeni de grau, nucile si soia.

SEDENTARISMUL
Problema: Conform statisticilor, doar 19% dintre romani fac miscare in mod regulat versus media europeana de 27%, iar calculatorul este pentru multi copii cea mai atractiva modalitate de petrecere a timpului liber. Lipsa miscarii fizice este in consecinta o problema serioasa pentru multe categorii de varsta si un factor major de risc nu doar pentru boli cardiovasculare, ci si pentru depresie, diabet, hernie de disc, cancer de colon, obezitate sau osteoporoza. Inima depinde de fluxul de sange adecvat, neintrerupt prin cele trei coronare principale, iar miscarea contribuie la fortificarea muschiului cardiac si la buna circulatie sangvina. Inactivitatea fizica creste riscul decesului prin boli cardiace la barbati cu 52% si cu 28% la femei.
Solutia: efort fizic moderat, efectuat zilnic sau cel putin la 2 zile, cu o durata medie de efort de 30-40 minute. Tipul de efort trebuie potrivit pentru fiecare in parte. Cel mai usor de efectuat, caci nu presupune conditii speciale si nici cheltuieli suplimentare, este mersul pe jos in aer liber, intr-un ritm mai alert, pe o distanta de 2-3 km/zi. Activitatea fizica sustinuta creste nivelul colesterolului HDL si ajuta in controlul altor factori de risc: obezitatea, diabetul si hipertensiunea arteriala.

HIPERTENSIUNEA ARTERIALA SI DIABETUL
Problema: Hipertensiunea arteriala este cel mai raspandit factor de risc cardiovascular de pe glob si cel mai frecvent nedepistata sau subtratata. Un studiu local a demonstrat ca aproape jumatate dintre romanii bolnavi de HTA nu stiu de boala, iar 60% stiu, dar nu se trateaza. Diabetul zaharat reprezinta unul din cei mai de temuti factori de risc cardiovasculari. Chiar si atunci cand valorile glicemiei sunt mentinute in limite normale prin dieta sau medicamente, diabetul zaharat creste riscul de aparitie a bolii coronariene si a accidentului vascular cerebral. Peste jumatate dintre decesele inregistrate la pacientii cu diabet sunt cauzate de boli cardiovasculare.
Solutia: urmeaza constiincios tratamentul prescris de catre medicul specialist. Pe langa acesta, dieta si exercitiul fizic sunt piloni de baza in controlul ambelor afectiuni. Pentru diabet, consumul de alimente bogate in crom are efecte benefice, deoarace acest oligomineral intervine in metabolizarea dulciurilor, participa la prevenirea hipoglicemiei si usureaza activitatea pancreasului in producerea insulinei. Sursele naturale principale de crom sunt ficatul de vitel, germenii de grau, drojdia de bere, prunele, uleiul de porumb si scoicile.

FUMATUL SI ALCOOLUL
Problema: fumatul creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare de pana la 4 ori, iar fumatorii au risc de deces cauzat de afectiuni cardiovasculare de 2-3 ori mai mare decat nefumatorii. |n plus, reprezinta factorul major de risc din cauza caruia incidenta infarctului miocardic a scazut chiar si sub 30 de ani. Alcoolicii cronici prezinta riscul de cardiomiopatie alcoolica, care afecteaza muschiul inimii, putand provoca chiar moarte subita;
Solutia: renunta de tot la fumat si incearca sa eviti ulterior, pe cat posibil, fumatul pasiv, la fel de periculos ca si cel activ. Cat despre alcool, problema sta in frecventa, in masura, dar si in combinatii periculoase - alcool consumat impreuna cu bauturi energizante si in special cu medicamentele cardiace, carora le creste toxicitatea. Este important de stiut ca intre consumul exagerat de alcool si producerea hipertensiunii arteriale este o relatie lineara. Consumul usor sau moderat de alcool (250-350 ml vin pe zi) are insa efecte favorabile asupra inimii, constand in special, in cresterea nivelului colesterolului bun din sange.

STRESUL CRONIC
Problema: Apanaj al stilului de viata modern, stresul conduce la instalarea aterosclerozei si la cresterea riscului de aparitie a bolilor de inima prin faptul ca elibereaza in sistemul circulator acizi grasi si glucoza ce pot fi transformati in grasime naturala si colesterol, fiind depozitati apoi pe peretii arteriali. Aceste depozite formeaza o bariera de rezistenta impotriva fluxului sangvinic prin artere si contribuie la aparitia hipertensiunii.
Solutia: invata sa-ti controlezi emotiile negative, odihneste-te, concentreaza-te pe lucrurile bune din viata ta, fa sport si stimuleaza-ti astfel secretia de endorfine - hormonii care hranesc buna-dispozitie, schimba toate aspectele care te streseaza si consuma alimente "pro fericire": nuci, peste, cafea, miere, oua, rosii. Daca lucrurile scapa insa de sub control, iar problema persista si degenereaza in anxietate sau chiar in depresie, nu ezita sa apelezi la ajutor de specialitate.

Inima ta conteaza! Ai grija de ea!
Recomandari