Rucola previne boli grave. Include-o in alimentatia ta!

Rucola previne boli grave. Include-o in alimentatia ta!
  calendar_month        
Rucola este o planta revigoranta, cu un gust usor iute-amarui si o multime de beneficii pentru sanatate. O poti consuma in stare proaspata, in salate delicioase, dar o poti adauga si pe blatul de pizza, in tarte cu legume sau in sandvisuri.

Rucola contine foarte multe substante de care organismul tau are nevoie, insa pentru a te putea bucura de toti antioxidantii, vitaminele, mineralele si nutrientii din frunzele crestate, trebuie sa le consumi in mod regulat.

Iata ce boli grave poti preveni daca obisnuiesti sa consumi rucola.

Obezitatea

In conditiile in care mancam din ce in ce mai prost, nu este de mirare ca rata obezitatii creste de la an la an. Minunatele frunze de rucola pot preveni obezitatea, deoarece accelereaza metabolismul si forteaza organismul sa arda grasimile pentru a produce energie. Rucola este o sursa excelenta de tiamina, riboflavina, niacina si piridoxina, vitamine din complexul B, care sustin activitatea enzimatica si imbunatatesc functiile metabolice.

Aceasta leguma cu origini mediteraneene este ideala intr-o cura de slabire, deoarece contine un numar infim de calorii (o cana de rucola proaspata contine doar 5 calorii).

Rucola trebuie consumata si preparata in maximum 2 zile de la cumparare, deoarece odata cu trecerea timpului, isi pierde atat gustul, cat si cantitati importante de substante benefice.

Scorbutul

Scorbutul este o afectiune cauzata de deficienta de vitamina C in organism. Specialistii sustin ca un consum regulat de rucola poate preveni aceasta afectiune, deoarece in frunzele verzi se gasesc cantitati importante de vitamina C. Desigur, doar din frunzele de rucola nu poti obtine o doza optima de vitamina C, tocmai de aceea este indicat sa consumi si alte alimente care contin acid ascorbic: citrice, ardei gras, broccoli, varza, castraveti si merisoare, printre altele.

Bolile oftalmologice

Cataracta si alte boli oftalmologice pot fi prevenite cu ajutorul unul consum regulat de rucola, datorita vitaminei A care se regaseste in frunze.

Cancerul

Rucola are capacitatea de a preveni cancerul, gratie unor compusi pe care ii contine. Este vorba despre glucozinol, quercitina si flavonoizi. Conform studiilor, daca mananci zilnic cate 350 de grame de rucola, riscul de cancer pulmonar scade cu 15%. De asemenea, expertii sustin ca rucola poate preveni si cancerul la san.

Osteoporoza

Osteoporoza este o boala a sistemului osos, care se caracterizeaza prin scaderea masei osoase. Acest lucru se intampla din cauza unei asimilari deficitare a calciului si a mineralelor in organism. Rucola are un continut ridicat de calciu, dar scazut in oxalati. Multe legume verzi, in special spanacul, furnizeaza organismului o cantitate prea mare de acid oxalic, care interfereaza cu absorbtia calciului.

Prin urmare, datorita cantitatii mici de oxalati, rucola poate contribui la mentinerea sanatatii oaselor, mai ales ca are in compozitie si minerale importante pentru schelet, precum magneziu, mangan, vitamina K si potasiu.

Infectiile renale si intestinale

Rucola previne infectiile renale si intestinale. Medicii sustin ca frunzele de rucola reduc aciditatea din stomac si contribuie la buna functionare a tranzitului.

Ateroscleroza

Rucola imbunatateste calitatea sangelui, scade nivelul de colesterol si previne infundarea arterelor. Astfel, previi ateroscleroza, accidentul vascular cerebral si aritmia cardiaca.



Tie iti place rucola? Obisnuiesti sa o consumi?

Autor: Laura Galan

Recomandari