Sase sfaturi pentru a fi sanatoase primavara

Sase sfaturi pentru a fi sanatoase primavara
  calendar_month        
Intoarcerea primaverii duce la cresterea energiei yang, iar viata isi reia cursul normal. Dar primavara inseamna de asemenea si vant, revenirea brusca a frigului dupa o perioada de caldura si diferente mari de temperatura intre zi si noapte.

In consecinta, pentru a ne pastra sanatatea primavara trebuie sa cunoastem aceste caracteristici ale vremii si sa ne conformam regulilor timpului, fiind atente la schimbarea climei si urmand un regim pentru imbunatatirea formei fizice.

1. Destinderea spiritului: primavara, soarele straluceste si vantul adie usor. Pentru a destinde spiritul, trebuie sa fim bune la suflet si optimiste, fara urma de tristete sau de manie. In timpul vacantelor putem iesi la iarba verde, la munte sau la mare, pentru a pune in legatura energia vitala cu sangele si sa fim, astfel, mai dinamice.

2. Protejarea corpului impotriva vantului si a frigului: primavara este mai bine sa ne culcam tarziu, sa ne trezim devreme si sa facem sport in afara propriei case destinzandu-ne membrele, fapt ce favorizeaza dezvoltarea energiei. In acest anotimp trebuie sa fim atente mai ales la perioadele de frig si de vant, hranind yang-ul si diminuand yin-ul.



La inceputul primaverii, vremea se schimba chiar si de trei ori pe zi; datorita acestei caracteristici climatice, nu trebuie sa ne imbracam foarte sumar sau sa renuntam prea repede la imbracamintea de iarna deoarece vom risca sa ne imbolnavim plamanii sau sistemul respirator. Conform principiului "sa ne acoperim mai mult primavara si mai putin toamna", este recomandat sa avem intotdeauna haine de rezerva pentru a ne putea adapta la schimbarile de temperatura.

3. Organizarea meselor: primavara, metabolismul se intensifica. Trebuie sa ne hranim cu alimente dulci, caldute si nutritive pentru a ne fortifia si a sustine yang-ul. Nu este recomandat sa mancam alimente acide, grase si reci, mai ales alimente cu gust puternic si de natura calda cum ar fi ginseng-ul sau alcoolul de tarie mare.

In acest anotimp trebuie sa consumam alimente bogate in proteine, minerale, vitamine (vitamina B mai ales), legume verzi si galbene cum ar fi morcovul, conopida, varza, ardeiul iute, spanacul si arpagicul, dar si carne slaba, produse pe baza de soia si oua. Trebuie sa ne abtinem de la consumul exagerat de inghetata, care poate dauna stomacului si energiei yang.

4. Practicarea sportului: munca din timpul anului depinde de un inceput bun primavara. Acesta este cel mai bun anotimp pentru fortificarea constitutiei fizice. Primavara aerul este proaspat, ceea ce favorizeaza respingerea a tot ceea ce este alterat si absorbtia a ceea ce este nou si intarirea nutritiva a viscerelor. Exercitiile fizice pot creste imunitatea si rezistenta la boli.

Trebuie sa ne ferim de gripa deoarece aceasta poate ingreuna spiritul si obosi corpul. Trebuie sa facem sport in aer liber tinand cont de varsta noastra si de propria constitutie fizica. Jogging-ul, aruncarea cu discul sau o excursie la tara sunt cateva exemple de sporturi ce se pot practica.



5. Invingerea somnului: primavara, vantul adie usor si soarele straluceste. In acest anotimp, multor oameni le este somn si se simt obositi si cu capul greu. Primavara ne este greu sa ne trezim, este ceea ce se numeste "somnul primavaratic".

Acest fenomen nu inseamna ca somnul este insuficient pe timpul primaverii, ci doar ca circulatia interna a corpului se modifica. Primavara vremea se imbunatateste, pielea si vasele sangvine se dilata, sistemul respirator functioneaza mai bine, alimentarea insuficienta cu sange la creier si, deci, insuficienta oxigenare a acestuia, marirea cantitatii de transpiratie datorita circulatiei sangvine mai intense la nivelul superior al pielii, toate acestea constituie factori susceptibili de a provoca somnul si oboseala.



Cum putem invinge somnul?

Mai intai trebuie sa ne asiguram ca dormim suficient, ca ne culcam devreme, ne trezim devreme si combatem pasivitatea si lenea.

In al doilea rand, trebuie sa practicam sport in aer liber si sa amelioram circulatia sangvina.

In al treilea rand, trebuie sa consumam alimente nutritive. Potrivit studiilor, carenta in vitamina B si mancarea in cantitate mare sunt cauzele principale ale somnului. Datorita acestui fapt, este recomandat sa se consume cat mai multe alimente bogate in vitamina B si sa se evite mancatul peste masura.

In al patrulea rand, trebuie sa ne aerisim camera, sa fumam putin, sa ne scoatem imbracamintea in plus daca nu este foarte frig si sa ne spalam cu apa cat putem de rece.

6. Protejarea sanatatii impotriva bolilor: primavara, vremea este calduta si vantul adie, ceea ce favorizeaza multiplicarea bacteriilor, virusilor si microbilor. Iata de ce acesta este anotimpul in care apar cel mai adesea boli cum este gripa, pneumonia, bronsita, febra scarlatina si miocardita datorata virusilor.

In concluzie, trebuie sa fim atente la igiena, sa ne spalam si sa ne uscam adesea hainele si cuverturile, sa eliminam insectele ce ne pot face rau, sa deschidem ferestrele pentru a aerisi camera si sa frecventam mai putin locurile publice in perioada in care se propaga bolile contagioase.

Primavara este un anotimp alternant si tranzitoriu. Daca nu suntem atente la sanatatea noastra si mancam prea multe alimente condimentate de natura calda, la care se adauga atacul aerului viciat, pot recidiva usor anumite boli cum ar fi: migrena, faringita-laringita cronica, astmul alergic, hipertensiunea, infarctul miocardic si bolile mintale.
Putem preveni aceste boli in mai multe feluri, prin: hrana, vestimentatie, locuinta si sport.

Recomandari