Solutii impotriva transpiratiei

Solutii impotriva transpiratiei
  calendar_month        
Transpiratia este indispensabila pentru organismul uman. Si totusi, daca transpiratia este excesiva, ea poate deveni foarte dezagreabila. Iata cateva solutii, de la cele mai usoare la cele mai radicale.

Solutii usoare

Ventileaza! Atunci cand e cald, transpiram pentru a mentine corpul la temperatura constanta, ca organele sa functioneze bine. Transpiratia raceste suprafata pielii si, in acelasi timp, circulatia sangvina. Asa ca in caz de caldura extrema, poti face un pic de ventilatie cu un evantai, un vcentilator etc.

Pastreaza o igiena buna. Contrar a ceea ce crezi, sudoarea secretata de glandele sudoripare nu miroase deoarece ea este compusa doar din apa si sare. In schimb, daca nu ne spalam, ea intra in contact cu bacteriile de pe piele si isi schimba mirosul.

Relaxeaza-te! Stresul si angoasele favorizeaza transpiratia. Daca ai crize de transpiratie atunci cand esti in situatii de stres, psihoterapia poate fi o solutie.

Retete miraculoase. In caz de canicula, nu consuma bauturi fierbinti sau foarte reci deoarece ele creeaza schimbari de temperatura in corp, schimbari care sunt compensate printr-o transpiratie mai abundenta . Evita cafeaua, alcoolul si condimentele, deoarece si ele maresc temperatura interna.

Solutii radicale



La anumite persoane, transpiratia este excesiva si poate deveni o corvoada de suportat in fiecare zi. In acest caz, este vorba despre hiperhidroza. Pentru un tratament eficient, este necesara cunoasterea elementului declansator: boala hormonala (hipertiroidie, diabet), infectioasa, sau poate fi vorba despre o leziune in hipotalamus (forma cea mai grava).

Ionoforeza. Ea este indicata pentru transpiratia excesiva a picioarelor si/sau a mainilor. Principiul ei de functionare consista in penetrarea ionilor prin intermediul unui curent electric de slaba intensitate. Concret, trebuie sa tii mainile sau picioarele intr-un bazin cu apa ionizata timp de 20 de minute de trei ori pe saptamana.

Sarurile metalice. Solutiile pe baza de saruri de aluminiu sunt eficace in tratamentul local. Ele permit astuparea porilor pielii pentru a bloca trecerea transpiratiei. Atentie totusi la iritatiile locale. In plus, exista studii care afirma ca aluminiul favorizeaza cancerul la san, ca si in cazul antiperspirantelor.

Medicamente? Nu exista vreun medicament creat special impotriva transpiratiei, dar unele anticolinergice au o actiune antiperspiranta indirecta. Eficacitatea lor este variabila.

Botox. Toxina botulinica cunoscuta pentru efectul sau antirid este mai nou folosita si in tratamentul hiperhidrozei axilare (transpiratia axilei). Injectia cu toxina botulinica blocheaza actiunea glandelor sudoripare. Ca si in cazul ridurilor, tratamentul cu botox este eficace, dar nu definitiv: transpiratia reivne in 3-6 luni. Doar dermatologul specialist poate face aceste injectii.

Chirurgia. Ea este rezervata pentru cazurile cele mai grave si consista in sectionarea nervilor care comanda transpiratia axilelor. Operatia se face in doua etape (un brat o data), sub anestezie generala. Ca la orice operatie, riscurile exista, iar in acest caz riscul cel mai mare este aparitia hiperhidrozei in alta parte a corpului.

Recomandari