Te balonezi si slabesti? Ar putea fi semnul unei boli ascunse

history_edu redactia ele.ro calendar_month 11 Feb 2013, 13:00
Stiu ca multe dintre noi ne bucuram atunci cand mai dam cateva kilograme jos dar, inainte de a defila mandra in noii tai jeansi skinny cu o masura mai mici, ar fi bine sa investighezi cauzele acestei schimbari.
Slabirea neintentionata este un simptom ce nu ar trebui niciodata neglijat. Iar daca este combinata si cu balonarea, un control medical ar putea indica anumite probleme medicale, benigne sau mai serioase. Inainte de a merge la medic, incearca sa notezi numarul de kilograme pierdute si momentele cand apare balonarea, precum si alte eventuale simptome ce ar putea ajuta medicul in depistarea adevaratei probleme.
Slabesti fara sa stii de ce
Atunci cand slabesti neintentionat cauzele pot fi multiple, de la eternul stres, la boli ceva mai grave. In general, slabirea devine alarmanta atunci cand ai pierdut mai mult de 4 kg sau 5% din masa coporala. Nu intotdeauna inseamna ca suferi de o boala - chiar si schimbari mici in programul tau zilnic pot cauza variatii de greutate. Slabirea mai este cauzata de dificultatea de a inghiti sau mesteca sau de schimbari ale gustului sau mirosului ce provoaca pierderea apetitului.
Balonarea
Balonarea este acel sentiment de prea-plin cauzat de gaze sau de stocarea aerului in stomac. La fel ca pierderea in greutate, poate fi cauzata de stres, schimbarea dietei sau boala. Incearca sa notezi daca balonarea survine la anumite ore, in jurul meselor sau in urma consumarii anumitor alimente.
Motivele pentru care te balonezi si slabesti
Slabirea si balonarea sunt adesea benigne. Simptomele pot fi ameliorate prin schimbarea stilului de viata, schimbarea dietei si diminuarea pe cat posibil a stresului.
Ne-am obisnuit deja cu faptul ca stresul este una din cauzele principale in majoritatea bolilor si acelasi lucru este valabil in cazul de fata - atunci cand esti nervoasa sau iritata ai tendinta sa inghiti aer, provocand balonarea. In plus, anxietatea duce la pierderea in greutate.
La fel si alergiile sau sensibilitatile alimentare pot fi responsabile pentru balonare si slabire. Daca observi ca te balonezi dupa ce mananci lactate, spre exemplu, ai putea avea o sensibilitate la acest tip de produse. Balonarea in sine poate duce la pierderea in greutate deoarece, simtindu-te prea plina deja, ai putea evita sa iti mai incarci stomacul si vei manca mai putin.
Cand balonarea si slabirea semnaleaza o boala
Daca slabesti brusc si te confrunti in acelasi timp cu balonare, ar trebui sa consulti cat mai repede medicul deoarece aceste doua simptome pot semnala boli precum cancer gastrointestinal sau ovarian, la fel si sindromul colonului iritabil, ulcer, gastropareza sau enteropatie glutenica.
Tratament
Uneori aceste simptome pot fi tratate acasa, dar numai dupa ce medicul a inlaturat posibilitatea unor alte boli mai grave. Mesele usoare regulate si exercitiile fizice pot ameliora balonarea in cazul unui colon usor iritabil. In plus, nu strica sa te lasi de fumat si de mestecat guma, amandoua promovand balonarea si apoi scaderea in greutate.
Alte articole despre