Colesterol: regimul alimentar corect

Colesterol: regimul alimentar corect
  calendar_month        
Ai colesterol mare? Masura numarul 1 e sa-ti reechilibrezi alimentatia. Se spune ca trebuie sa evitam carnea, sa uitam de oua, sa gatim numai cu ulei de masline si sa renuntam la fructele de mare. Adevarat sau fals?

Ouale sunt interzise: Fals

Multa vreme s-a crezut ca ouale , mai ales galbenusul lor, maresc riscul de AVC. Este adevarat ca ele contin colesterol , dar daca sunt consumate in cantitati rezonabile (2-3 pe saptamana), vor creste doar putin cantitatea de lipide din sange. Iar grasimile din ou nu sunt cele mai nocive, deoarece contin putine lipide saturate.

Atentie la carne: Adevarat

Maruntaiele si mezelurile sunt cele mai bogate in colesterol . Toate tipurile de carne, cu exceptia puiului, contin multe grasimi saturate ce maresc riscul de accidente cardiovasculare. Daca se intampla sa poftesti la acestea, e mai bine sa le gatesti cu abur sau pe gratar, in cantitate mica.

Totul se gateste cu ulei de masline: Fals

Orice ulei vegetal este bun, cu conditia sa nu-l folosesti in preparare termica. La temperaturi mai mari de 170 o C, chiar si grasimile bune se transforma in grasimi saturate. Exista si o restrictie: trebuie sa consumi maximum 3 linguri de ulei pe zi.

Merele sunt foarte benefice: adevarat

Mai multe studii au demonstrat beneficiile acestui fruct. Se spune ca un consum cotidian de mere duce la scaderea semnificativa a nivelului de colesterol , la mai mult de 50% din pacienti. Efectele sale sunt mult crescute atunci cand este consumat cu tot cu coaja.



Gata cu alcoolul: Fals

Alcoolul este interzis in caz de trigliceride marite, nu in caz de colesterol. Cantitatea optima de alcool este de 2 pahare pe zi pentru femei si trei pahare pentru barbati.

Fructele de mare sunt interzise: Fals

Mult timp s-a crezut ca molustele contin colesterol, insa nu este chiar asa. Ele contin de fapt steroli, care sunt chiar foarte benefici, facand sa scada hipercolesterolemia . In plus, molustele contin si mult fier, zinc, fosfor si seleniu.

Fructele si legumele sunt de top: Adevarat

Vegetalele, oleaginoasele si cerealele integrale sunt bogate in fibre, protejandu-ne astfel de bolile coronariene si diminuand nivelul de colesterol sangvin. Ele sunt slab calorice si calmeaza apetitul, ceea ce permite evitarea obezitatii si deci, un risc scazut de accidente cardiovasculare.

Limiteaza fainoasele: Fals

Painea, pastele, orezul, mai ales cele integrale, legumele uscate: toate sunt surse bune de glucide complexe (amidon si fibre). Ele contin vitamine si minerale, si sunt foarte satioase, deci pot fi consumate in locul grasimilor pentru a reduce colesterolul.

Niciodata branza: Fals

Branza contine o cantitate mare de grasimi animale, in majoritate compuse din grasimi saturate, din care face parte si colesterolul. Daca este consumata in exces, branza poate contribui la hipercolesterolemie, dar un consum scazut de branza degresata (mai putin de 30% materii grase) este tolerabil.

Recomandari