Laptele - bun sau rau pentru sanatate?

Laptele - bun sau rau pentru sanatate?
  calendar_month        
Laptele creeaza in ultima vreme multe controverse. In timp ce unii nutritionisti considera ca laptele este un aliment indispensabil, altii il cred inadaptat sistemului nostru digestiv si capabil sa produca boli grave: osteoporoza, cancer, diabet. Care sunt dovezile?

Lactatele in exces dauneaza oaselor?

La originea acestei teorii sta un raport al OMS din 2002, in care se observa un numar mai ridicat de fracturi in tarile nordice, unde se inregistreaza cel mai mare consum de lactate, spre deosebire de tarile cu consum redus (Japonia), unde si fracturile sunt putine. Japonezii consuma insa si soia, deci fitoestrogeni care le protejeaza scheletul, iar in tarile nordice lipseste soarele, implicit si vitamina D, fara de care calciul nu se fixeaza in oase.

Laptele de vaca este adaptat organismului uman?

Pentru ca lactoza (zaharul din lapte) sa fie digerata, trebuie ca sistemul digestiv al bautorului sa contina o enzima speciala: lactaza. Aceasta nu este prezenta la toata lumea, iar cand lipseste, particulele nedigerate de lactoza ajung in intestin, fermenteaza (provocand gaze) si absorb apa (diaree). Se vorbeste atunci de intoleranta la lactoza. 75% din oameni, dintre care majoritatea din Asia si Africa, sunt intoleranti.

Laptele duce la cancer?

Un studiu desfasurat pe o perioada de 9 ani si pe 13 000 subiecti a concluzionat ca produsele lactate si calciul au un efect protector contra cancerului de colon. Inainte de menopauza, ele protejeaza de cancerul la san, insa il pot favoriza dupa. Exista o corelatie si intre consumul a 3 lactate zilnice si aparitia cancerului de prostata. In concluzie, oamenii de stiinta nu recomandau depasirea a 2 lactate zilnice.

Laptele creste riscul cardiovascular?

Laptele este acuzat ca ar duce la obezitate din cauza materiilor grase continute in acesta, insa acest efect poate fi prevenit prin consumul de lapte semidegresat, cu mai putina grasime, dar cu acelasi continut de calciu.

Legaturi intre lapte, diabet si poliartrita?

Unii cercetatori au demonstrat ca exista legaturi intre consumul de lapte si scleroza in placi, diabetul de tip 1 si poliartrita reumatoida la persoanele predispuse. Laptele contine niste proteine asemanatoare cu unele secvente proteice din organismul uman. La un numar foarte mic de indivizi, intestinul este permeabil si proteinele acestea "fug" in circuitul sangvin. Sistemul imunitar declanseaza atunci anticorpi contra lor. Dar cum ele se aseamana cu proteinele deja prezente in corp, anticorpii ataca atat celulele straine din lapte, cat si pe cele ale propriului organism.

Laptele poate contine pesticide?

Da, dar in cantitati foarte scazute. Tratamentele furajelor sunt oprite cu mult timp inaintea recoltei, iar in plus vaca poseda un sistem digestiv care degradeaza pesticidele. Detoxifierea este aproape totala. In plus, iarba nu are nevoie de pesticide pentru a creste, deci vacile hranite pe pajiste nu dau, teoretic, lapte contaminat.

Laptele de vaca este sursa de alergii?

Da, laptele este prima cauza de alergii la copii. Ea afecteaza 2-3% din populatia generala. De aceea pediatrii europeni nu recomanda introducerea lactatelor la copii decat dupa varsta de 6 luni, iar americanii dupa 1 an. Alergia dispare progresiv in cursul vietii, la adulti fiind exceptionala.

Bifidusul intareste sanatatea florei intestinale?

Intestinele noastre sunt adaptate la milioane de bacterii prin ceea ce numim flora intestinala. Ea formeaza o bariera de protectie ce permite absorbtia nutrimentelor necesare bunei functionari a organismului si distrugerii agentilor patogeni. Bifidusul este o bacterie introdusa in iaurturi si in laptele fermentat pentru reechilibrarea florei intestinale si intarirea sistemului imunitar. Stiinta inca nu are date concrete despre beneficiile acestei bacterii asupra organismului.Autor: Nuage

Recomandari