Secrete pentru a amana efectele imbatranirii
history_edu ele.ro calendar_month 26 Iul 2010, 17:49
Preocuparea pentru a intarzia cat mai mult efectele imbatranirii asupra mintii si corpului nostru a devenit din ce in ce mai intensa in ultimii zeci de ani.
Cu ajutorul unui expert in acest domeniu, Henry S. Lodge, autorul cartii "Younger Next Year for Women", self.com a intocmit o lista cu cateva secrete pe care s-ar putea sa nu le stii.
1. Cate ore pe saptamana faci exercitii fizice?
Ideal: cel putin doua si jumatate.
Indiferent de tipul de miscare pe care il faci, chiar si daca este vorba doar de dans, activitatea fizica te ajuta sa iti mentii o greutate si o tensiune arteriala normale. Daca faci doua ore si jumatate de exercitii fizice pe saptamana, riscul de a muri in urmatorii 20 de ani scade cu 30%, potrivit unui studiu.
2. Ce indice de masa corporala ai?
Ideal: sub 25
Femeile care au un indice ce se incadreaza intre 18,5 si 22,9 au un risc de doua ori si jumatate mai mic de a face boli care au legatura cu inaintarea in varsta decat femeile supraponderale, sedentare.
3. Care este circumferinta taliei?
Ideal: mai putin de 88 de centimetri
O circumferinta care nu depaseste aceasta limita reduce riscul mortalitatii la femei cu 23%, comparativ cu circumferinte mai mari.
4. Care este nivelul total de colesterol?
Ideal: mai putin de 200 mg/dl
Daca ai 240 mg/dl riscul de a face boli de inima este dublu fata de cei care au sub 200 mg/dl. De asemenea, ai grija si la colesterolul "rau" (LDL); peste 160 este mare si poate creste riscul aparitiei unui accident vascular cerebral.
5. Ce cantitate de fibre consumi zilnic?
Ideal: 25 de grame
Cu fiecare 10 grame de fibre pe care le adaugi in alimentatia ta zilnica riscul de a dezvolta afectiuni coronariene scade cu 17%. Legumele si cerealele integrale se numara printre cele mai bogate surse de fibre. O jumatate de ceasca cu linte spre exemplu iti ofera aproximativ opt grame de fibre.
6. Cate ore dormi pe noapte?
Ideal: 7-8 ore
Daca dormi mai putin de sase ore pe noapte, riscul de a muri mai devreme creste cu 12%. In plus, daca dormi mai putin de sapte ore pot aparea dezechilibre in ce priveste nivelul hormonilor responsabili cu foamea si satietatea.
7. Ce tensiunea arteriala ai?
Ideal: sub 120/80 mm/HG
Orice nivel intre 120/80 si 139/89 indica o predispozitie la hipertensiune, care poate fi combatuta prin schimbari care sa reduca stresul si numarul de kilograme pe care il ai. Daca tensiunea este mai mare de 140/90 ar trebui sa mergi la un medic pentru monitorizari regulate.
8. Ai un animal de companie?
Ideal: ar trebui
Proprietarii de pisici au un risc cu 40% mai mic de a muri de atac de cord. Atat pisicile cat si cainii au rol in atenuarea sentimentului de singuratate si a depresiei.
9. Iei suplimente cu antioxidanti?
Ideal: ar trebui sa nu
Acestea ar putea intefera cu sistemul natural de aparare al organismului. De aceea, cel mai bine este sa ai o dieta bogata in antioxidanti, nu sa iei suplimente.
10. Cate bauturi alcoolice consumi zilnic?
Ideal: una singura
Alcoolul baut in cantitati moderate poate micsora riscul aparitiei unor afectiuni ale inimii, insa, in cantitati mari provoaca declansarea multor probleme. O singura bautura alcoolica pe zi inseamna aproximativ 140 de mililitri de vin sau 340 de mililitri de bere.
11. Fumezi?
Ideal: ar trebui sa nu
Fumatul poate provoca diabet, cancer, boli de plamani si, in plus, te face sa arati mai batran decat esti.
Sursa: Roxana
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Adio!
- person
"love isn't finding someone you can live with;it's finding someone you can't live without..."