Ce este astenia de primavara si cum o combati prin alimentatie
history_edu ele.ro calendar_month 05 Mar 2013, 09:02
Parfumul primaverii pluteste in aer, insa in timp ce visezi cu ochii deschisi la zilele mai lungi si mai insorite, poti constata ca rezervele tale de energie par tot mai sarace./b
De vina poate fi astenia de primavara, o stare de letargie si oboseala extrema, pe care multi oameni o experimenteaza odata cu tranzitia de la anotimpul rece, la cel calduros.
Medicii spun ca poti sa previi si sa tratezi astenia de primavara prin alimentatie.
Ajuta-ti organismul sa scape de toxinele care iti impiedica ficatul sa functioneze optim si ia o doza zilnica sanatoasa de vitamine si minerale, care iti redau vitalitatea si pofta de viata ca prin minune!
Ce este astenia de primavara?
In termeni psihologici, astenia de primavara este o tulburare adaptiva, alimentata de schimbarea fusului orar si cresterea brusca a luminozitatii in timpul zilei, precum si de efortul organismului de a se obisnui cu un nou ritm biologic.
"Lumina este un stimulent, insa anumitor oameni, ea poate sa induca o stare de iritabilitate si de lipsa a initiativei", spune medicul Salvator Tranche de la Societatea Spaniola de Medicina a Familiei si Comunitatii.
Printre semnele asteniei de primavara se numara oboseala, anxietatea, lipsa de energie, stima de sine scazuta si problemele de concentrare. Lasata netratata, astenia de primavara poate degenera in depresie. Astenia de primavara poate fi combatuta prin odihna de 7-8 pe noapte, un program de masa regulat si mai multa activitate fizica. In caz contrar, minora dificultate de adaptare la schimbarile de mediu se poate transforma in tulburare depresiva.
Tratarea asteniei de primavara prin alimentatie
Majoritatea medicilor si a farmacistilor recomanda tratamentul asteniei de primavara in primul rand prin alimentatie, respectiv printr-un aport sporit de vitamine, minerale si nutrienti de care corpul a fost privat in timpul iernii. Astfel, principiile nutritionale presupun o dieta bazata pe:
alimente bogate in proteine, care suplimenteaza aportul zilnic de energiealimente bogate in fibre (fructe, legume, produse din cereale integrale)alimente bogate in fier si zinc (nuci, seminte, spanac, ficat, peste)alimente bogate in vitamina C pentru imunitate si vitalitate (legume, citrice, capsuni, ardei iuti)alimente care iti furnizeaza vitamina B12, precum carnea, ouale si painea dospita
De asemenea, suplimentele alimentare cu ginseng si royal jelly s-au dovedit utile in inhibarea simptomelor asteniei de primavara.
Evita produsele care au in compozitie zaharuri rafinate, cofeina (desi iti da o senzatie de energie pe moment, produce anxietate si colaps energetic ulterior). Uita de bauturile acidulate, alcool, fast food si alte mancaruri grase. A sosit momentul sa inlocuiesti toate aceste produse nesanatoase cu salata verde, spanac, urzici, varza proaspata, broccoli, ulei de masline si cereale integrale.
Smochinele sunt un remediu natural de prevenire si tratare a asteniei de primavara, fie ca le consumi in stare proaspata sau uscata. Bogate in vitamine, minerale, antioxidanti, proteine si zaharuri cu eliberare lenta, aceste fructe delicioase te mentin proaspata si vesela tot sezonul cald.
Spanacul te ajuta sa fii tonica si pozitiva, dar si supla, oferindu-ti in doar 100 g, 35 mg fier, 23 mg vitamina C, 2 mg de vitamina E, 500 mg de potasiu, 170 mg de calciu si fibre. La fel de curative sunt si urzicile sau stevia, pe care le poti gati sau consuma sub forma de infuzie sau decoct.
Tu cum te simti la inceputul primaverii?
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Apa si grasimile pentru bebelusi
- person
"cum sa cresti copii ascultatori, increzatori, sufletisti!"