De ce esti trista vara: cauzele si tratamentul depresiei de sezon

De ce esti trista vara: cauzele si tratamentul depresiei de sezon
  calendar_month        
Esti trista si te enervezi din orice chiar daca a sosit vara si anotimpul vacantelor si relaxarii? Este foarte posibil sa suferi de depresie sezoniera de vara. Chiar daca ti se pare ciudat, aceasta problema afecteaza numeroase persoane, in special femei.

Pentru unele femei, vara este o perioada stresanta, cu multe complexe si crize de personalitate. Iata ce trebuie sa stii despre aceasta problema si cum sa o tratezi:

Ce este depresia de sezon?

Depresia sezoniera este un tip de depresie care se manifesta si in sezonul cald, numai in cel rece. Cel mai adesea, depresia sezoniera de vara este in stransa legatura cu lumina puternica a soarelui si temperaturile ridicate. Adesea insa femeile sunt complexate de modul in care arata.

Simptomele depresiei sezoniere

In majoritatea cazurilor, smptomele depresiei sezoniere apar de la primele zile insorite de primavara si dureaza pe tot parcursul sezonului cald. In unele cazuri, simptomele se agraveaza pe masura ce zilele devin mai calduroase si insorite.

Printre simptome se numara: anxietatea insomnia iritabilitatea agitatia pierderea in greutate apetit alimentar scazut apetit sexual crescut.

La unele persoane, depresia de vara poate aduce la suprafata simptome maniace precum hiperactivitate, vorbire rapida, sentimente puternice de vinovatie si de neputinta. Unele persoane se pot confrunta si cu simptome fizice, precum dureri de cap.

Cauzele depresiei sezoniere

Mostenirea genetica, varsta si reactiile chimice ale organismului joaca un rol important in declansarea depresiei sezoniere. Exista insa si alte cauze ale declasnarii depresiei sezoniere. Printre acestea se numara:

Ritmul circadian. Schimbarile la care organismul este supus la trecerea de la anotimpul rece la cel cald pot duce la depresie.

Nivelul de serotonina. Scaderea nivelului de serotonina, o substanta chimica produsa de creier care afecteaza starea, joaca un rol esential in declansarea depresiei sezoniere.

Nivelul de melatonina. Schimbarile sezoniere afecteaza echilibrul normal al melatoninei, care este un hormon esential pentru starea psihica si somn.

Complicatii ale depresiei sezoniere

Daca suferi de depresie sezoniera, trebuie sa iei cat se poate de in serios aceasta problema, care poate duce la complicatii severe. Printre acestea se numara ganduri sau comportament suicidal, izolarea de societate, probleme la serviciu, abuz de anumite substante.

Daca discuti cu un medic psiholog, tratamentul timpuriu poate preveni aceste complicatii.

Cum sa previi depresia sezoniera

Este foarte important sa discuti cu un medic psiholog despre problemele si complexele tale. Impreuna veti gasi solutia cea mai buna pentru a trata depresia.

De asemenea, este foarte important sa faci multa miscare, care elibereaza stresul si anxietatea. Chiar daca temperaturile mari nu sunt pe placul tau, incearca ca in fiecare seara sa te plimbi prin parc.

Depresia sezoniera poate fi combatuta si cu ajutorul suplimentelor pe baza de acizi grasi omega 3 si melatonina. Acupunctura, yoga sau masajul pot deasemenea trata depresia.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari