Trezitul de dimineata, o corvoada?
history_edu ele.ro calendar_month 31 Aug 2011, 08:54
Cu totii avem nevoie de putin ajutor in dificilul proces al trezitului de dimineata.
In functie de fiecare persoana in parte, dezmeticitul la primele ore ale zilei dureaza intre 15 minute si o ora, iar starea de somnolenta se prelungeste in cele mai multe cazuri pana la jumatatea zilei.
Daca te regasesti in cele descrise mai sus, iata cateva sfaturi despre cum sa-ti usurezi corvoada trezitului de dimineata.
De ce te ascunzi sub patura?
In cazul in care te trezesti nesigura pe picioare, somnoroasa si iti doresti cu disperare inca o ora de somn, gresesti din doua puncte de vedere, te avertizeaza specialistii.
In primul rand, nu te odihnesti suficient si in al doilea rand, ritmul natural al corpului tau este desincronizat.
Organismul are nevoie de ritm si predictibilitate. Starea de oboseala se produce din pricina orelor neregulate de somn, astfel ca cel mai bine este sa te culci si sa te trezesti la aceeasi ora in fiecare zi.
In acest fel, ceasul tau biologic va functiona la parametri normali si va pregati corpul cu o ora inainte de trezire: somnul va deveni mai usor, temperatura corpului va creste treptat iar cortizolul (hormonul stresului) va fi secretat astfel incat sa ai energia de a te ridica din pat fara dificultate.
Programeaza-ti alarma la aproximativ aceeasi ora in fiecare dimineata, chiar si in week-end sau in vacanta, astfel incat organismul sa stie cu exactitate cand este momentul sa intre in actiune.
Orice ai face, nu adormi la loc
Obiceiul de a apasa butonul "snooze" pentru inca 10 - 15 minute de somn este cea mai proasta strategie pentru ritualul de trezire.
Desi tu ai senzatia ca mai recuperezi putina odihna, de fapt nu faci decat sa-ti derutezi organismul intrand din nou in starea de somn adanc. Semnalul sonor te va "smulge" atat de brusc din taramul viselor incat creierul va resimti o trauma iar tu vei avea un sentiment groaznic.
Trezitul brusc poate ucide
Tranzitia de la somn la starea constienta este destul de solicitanta pentru organism. In timp ce dormi, corpul trece prin tot soiul de transformari, precum scaderea temperaturii si a tensiunii arteriale.
Cand revii la stadiul de constienta si te ridici in picioare, inima si celelalte organe incep sa simta un surmenaj si isi forteaza activitatea pana atunci amortita ore-n sir. Din acest motiv, cele mai multe infarcturi se petrec de obicei dimineata.
Evita acest posibil traumatism trezindu-te din timp, nu cu 5 minute inainte sa iesi pe usa si ofera-ti un mic ragaz de revigorare privind fereastra luminata, de pilda.
Bucura-te de lumina zilei
Unul din motivele pentru care oamenii zilelor noastre nu se mai pot trezi devreme dimineata este acela ca isi petrec ziua in spatii inchise si intunecate, precum birouri sau restaurante si evita pe cat se poate deplasarea pedestra pe parcursul zilei.
Receptorii luminii din ochi trimit mesaje creierului care poate astfel sa regleze bioritmul corpului, asadar problemele de somnolenta pot fi ameliorate daca petreci suficient timp in aer liber.
Da vina pe gene
In jur de 10% dintre oameni sunt "ciocarlii", adica le place sa se bage in pat devreme si sa se trezeasca la primele ore ale diminetii, un alt procent de 10% sunt "bufnite" ce nu pot adormi decat dupa miezul noptii si au nevoie de odihna pana la pranz a doua zi, iar restul sunt undeva la mijloc.
Predispozitia catre una din aceste doua extreme este determinata de materialul genetic, sunt de parere expertii.
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre