Junk food-ul, un pericol pentru fertilitatea barbatilor!

Junk food-ul, un pericol pentru fertilitatea barbatilor!
  calendar_month        
Alimentatia bogata in grasimi saturate poate afecta calitatea spermei!

Asadar, doamnelor, tineti-va barbatii departe de alimentele de tip fast - food!


Cercetatorii au descoperit ca barbatii care consuma in mod frecvent pizza, cartofi prajiti sau hamburgeri prezinta un risc marit de infertilitate. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Harvard, alimentatia are un impact direct asupra sistemului reproducator masculin.

Carnea rosie si carbohidratii rafinatii, principalii inamici

Dupa ce au analizat sperma unor tineri cu varste cuprinse intre 18 si 22 de ani, acestia au descoperit ca cei care aveau o dieta bogata in grasimi saturate, un ingredient care se gaseste in majoritatea mancarurilor procesate, aveau un risc ridicat de infertilitate.

Inainte de a participa la studiu, toti cei 188 de barbati voluntari au fost supusi mai multor teste care sa excluda orice alte afectiuni care ar putea compromite calitatea spermei. Participantii au fost apoi rugati sa raspunda la intrebarile unui chestionar legat de stilul lor de viata si alimentar.

Dupa completarea chestionarelor, participantii au fost impartiti in doua categorii. Prima categorie ii includea pe cei care consumau in mod frecvent carne rosie, carbohidrati rafinati, dulciuri si bauturi carbogazoase. In a doua categorie au fost inclusi cei care consumau peste, fructe, legume si cereale integrale.

Testele au analizat apoi concentratia spermei. In urma acestor teste a reiesit ca barbatii care aveau o dieta bazata pe fructe, legume si peste aveau sanse maxime de a deveni tati, in timp ce barbatii din categoria consumatorilor de carne rosie prezentau un risc marit de infertilitate.

"Principala descoperire a studiului indica ca o dieta sanatoasa este benefica pentru calitatea spermei", a declarat autorul principal al studiului.

In special, o dieta bogata in consumul de peste, fructe si legume proaspete, cereale integrale si lactate imbunatateste calitatea si mobilitatea spermei, care poate fertiliza un ou mult mai usor.

Studiul a mai aratat si ca o alimentatie bogata in grasimi saturate afecteaza calitatea spermei. Aceasta are o concentratie mai mica, iar spermatozoizii sunt mai lenesi.

Studiul a mai indicat si ca sperma continea si cantitati mari de grasimi. Calitatea spermei este afectata si de greutate si activitatea fizica.

Varsta afecteaza calitatea spermei

Un alt factor care afecteaza calitatea spermei este si inaintarea in varsta. Studii recente demonstreaza ca fertilitatea barbatilor scade rapid dupa varsta de 41 de ani. Dupa aceasta varsta, fertilitatea barbatilor scade anual cu 7%, iar dupa varsta de 45 - 46 de ani scaderea este si mai dramatica.

Si copiii conceputi dupa varsta de 41 de ani au un risc mai mare de a se naste cu afectiuni cardiace, autism, epilepsie sau schizofrenie. Sunt si mai expusi riscului de a deceda mai devreme la varsta maturitatii.

Calitatatea spermei scade cu timpul, iar in cazul copiilor conceputi dupa varsta de 41 de ani, acestia pot mosteni de la tatii lor erorile generice ale spermatozoizilor.

Autor: Mihaela Rotaru
Recomandari