Poate stresul cauza depresie?

Poate stresul cauza depresie?
  calendar_month        
Stresul, oricat de hulit ar fi, face bine organismului.

Il mentine in stare alerta, motivat sa faca fata pericolelor, mentine ritmul cardiac crescut si atentia vie.


Oricine s-a confruntat pana acum cu un dead-line, in termeni profesionali, stie ca stresul a fost de ajutor in finalizarea taskurilor, in sporirea atentiei ci concentrarea pe detalii.

Si totusi, multe persoane au ajuns de la stres la depresie. Unde s-a depasit granita?

Exista persoane foarte stresate care nu sfarsesc in depresie. Persoane care se confrunta cu probleme la locul de munca, care ingrijesc persoane cu afectiuni grave, care se confrunta cu pierderea unei persoane dragi.

La fel cum exista si persoane care odata ce si-au pierdut slijba se adancesc intr-o depresie profunda. Ce ii diferentiaza pe primii de cei din urma?

Stresul determina de regula in corp o secretie crescuta de serotonina si alti neurotransmitatori care mentin organismul in stare alerta. Insa o cantitate prea mare de stres duce la aparitia cortizonului, hormonul stresului, si la dopamina, scazand serotonina si instaland in organism o stare de somnolenta si lipsa de interes.

Suntem diferiti ca persoane, iar manifestarile la stres difera si ele semnificativ. O pierdere a unei persoane dragi, de exemplu, poate determina instalarea unui stres puternic si brusc, iar in lipsa unui raspuns adecvat de eliberare a organismului depresia se poate instala pe nesimtite.

De aceea, medicii recomanda ca persoanele afectate de un eveniment major, cum este un deces in familie, sa isi manifeste durerea, in loc sa si-o reprime, altfel riscul de depresie creste alarmant.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Marele JOB
  • person

    "nimic nu este intamplator"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right