Stresul, adaptarea organismului si terapiile complementare (orientale)

history_edu ele.ro calendar_month 03 Nov 2004, 13:54
Intr-o epoca a vitezei, adaptarea la mediul in care traim se face din ce in ce mai dificil. Nu avem timp sa ne obisnuim cu noul, nu reusim sa asimilam toate cunostintele de care am avea nevoie pentru a ne realiza profesional si material. Un numar tot mai mare de oameni esueaza, se vad exclusi, nu reusesc sa se integreze in societatea aflata in continua schimbare. Presiunile psihice, dar si cele fizice (efortul fizic intens, alimentatia neadecvata, caldura excesiva sau frigul) ne afecteaza starea de sanatate prin stres.
Agresiunile din mediu, starile de tensiune determina organismul sa reactioneze si sa genereze mecanisme de adaptare.
Toata lumea a auzit de stres.Termenul provine din limba engleza : stress, care insemna incordare, tensiune, constrangere, forta, solicitare, efort.
Din punct de vedere medical, prin stres intelegem reactia organismului si nu situatia care cauzeaza stresul. ?Nu ceea ce ti se intampla este important, ci felul in care reactionezi? spunea medicul canadian Hans Selye (1907-1982), cel care a stabilit mecanismele sindromului general de adaptare, numit si ?sindromul lui Selye?.
De ce toti pacientii au aerul bolnav? si-a pus Selye intrebarea. De ce au toti simptome comune : sunt palizi, slabiti, fara pofta de mancare, pierd din greutate?
Selye a stabilit ca orice solicitare asupra organismului determina o reactie a acestuia numita sindromul general de adaptare, care are trei etape: reactia de alarma, reactia de rezistenta (adaptarea propriu-zisa) si reactia de epuizare (cand energia de rezistenta a organismului se epuizeaza).
Sindromul general de adaptare descris de Selye, studiat prin numeroase experimente, este unul nespecific. Stresul devine in acest fel orice reactie nespecifica a organismului la o solicitare, indiferent daca aceasta este de ordin psihic sau fizic, cu caracter placut sau neplacut.
Organic, sindromul general de adaptare se manifesta in faza de epuizare prin marirea glandelor suprarenale, atrofierea ganglionilor limfatici, slabirea sistemului imunitar, precum si ulcere la nivelul stomacului. Ne explicam astfel de ce starile de tensiune, emotiile puternice (placute sau neplacute) si efortul intens ne pun organismul in pericol, afectand starea de sanatate in primul rand prin modificarile prezentate anterior.
Remedii orientale pentru revigorarea organismului in conditii de stres
Teoria lui Selye despre stres este un punct de vedere modern, dar asemanator cu felul in care terapeutii din Orient incercau acum mii de ani sa explice boala.
Popularizate in Occident abia la sfarsitul secolului al-XlX-lea, terapiile alternative orientale (acupunctura, reflexoterapia, Shiatsu, Do-In, Ayurveda, etc.) au descris boala ca pe un dezechilibru energetic al organismului. Scopul acestor terapii este de a restabili si a mentine armonia si echilibrul , de a imbunatati starea de sanatate a organismului si de a trata simptomele care rezulta din dezechilibrele energetice.
Medicina traditionala priveste organismul uman in ansamblul sau. Nu trateaza o singura boala si nu administreaza remedii pentru un singur organ. Sunt stimulate in primul rand mecanismele de aparare ale organismului, care se mobilizeaza pentru lupta cu boala. Din aceste motive terapiile complementare sunt aplicabile intr-o gama larga de boli si mai ales ca mijloace de profilaxie si intretinere a sanatatii organismului. Este mult mai usor sa previi decat sa vindeci.
Odata cu procedurile specifice fiecarui tip de terapie, consultatia de specialitate ii ofera pacientului si sugestii pentru un nou mod de viata. Nu exista remedii unice pe termen scurt, ci medicina alternativa ofera principii de viata sanatoasa pentru consolidarea in timp a rezultatului tratamentului.
Alte articole despre