Beneficii mai putin cunoscute ale laptelui
history_edu ele.ro calendar_month 09 Oct 2012, 09:43
De obicei, lactatele sunt considerate importante mai ales in adolescenta sau la varsta a treia. Insa acestea ar trebui sa joace un rol central in alimentatia noastra si la varsta adulta.
Varful acumularii de tesut osos are loc in jurul varstei de 35 de ani, dupa care densitatea minerala incepe sa scada. In plus, tesutul osos nu este fix, ci sufera continuu un proces de reinnoire, de aceea este nevoie de un aport alimentar de 1 g calciu/zi, indiferent de varsta.
In afara de sistemul osos, multe alte organe si sisteme ale corpului uman beneficiaza de pe urma consumului de lapte si produse lactate: sistemul imunitar, functia digestiva, sistemul cardiovascular si tensiunea arteriala.
Laptele accelereaza pierderea surplusului de kilograme , aA€AlinistesteaA€At sistemul nervos si amelioreaza stresul, protejeaza dintii impotriva cariilor si previne carenta de calciu (hipocalcemia) la femeile insarcinate sau care alapteaza.
Iata mai jos doua beneficii mai putin cunoscute ale lactatelor:
Laptele si imunitatea - Lactoza (zaharul din lapte) are un efect PROBIOTIC favorabil asupra florei intestinale, de aceea un aport de lactoza mai mic de 3g/zi poate pune in pericol sanatatea intregului organism. Mucoasa intestinala este parte integranta a sistemului imunitar, iar echilibrul florei bacteriene din tubul digestiv este asigurat si de consumul de produse lactate probiotice.
Ultima "descoperire" miraculoasa din lapte este LACTOFERINA, o proteina care contine fier si care are efecte benefice majore asupra sanatatii:
actiune antibacteriana, antifungica si antivirala
efect antiinflamator si antitrombotic
potenteaza actiunea anumitor antibiotice
stimuleaza imunitatea
Laptele si colesterolul - Majoritatea colesterolului din organism este produs de ficat si doar 25% este adus prin alimentatie. O dieta cu efect benefic asupra colesterolului sangvin trebuie sa aiba ca obiectiv reducerea aportului de grasimi saturate (carne grasa, mezeluri, branzeturi). Suplimentar, trebuie urmarita reducerea fractiei de LDL-colesterol si cresterea HDL-colesterolului, cu efect protector cardiovascular.
Laptele si derivatele lui au un continut de lipide de 3,5- 4,5% si nu contribuie decat in procent foarte mic, de 1,5-3,5%, la aportul de grasimi din alimentatia zilnica.
Aportul de colesterol din lapte e minor (10-20mg/100ml) comparativ cu alte surse alimentare (carne grasa, mezeluri, cascaval, oua).
AEA™adar, consumul de lapte degresat (2-3 pahare/zi) este recomandat pentru adultii cu colesterolul marit.
Afla mai multe pe www.treipezi.ro sau pe facebook.com/TreiPeZi
Daca vrei sa afli mai multe despre Doza Zilnica de Lactate, intra in pagina DZL !
Autor: dr. Mihaela Bilic
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Ham ham si zambesc din nou:)
- person
"traieste din plin si micile bucurii ale vietii...uneori ele sunt cele mai importante"