Suplimentele de vitamine, periculoase pentru femei

Suplimentele de vitamine, periculoase pentru femei
  calendar_month        
Suplimentele de vitamine si minerale pot fi extrem de periculoase pentru organimul uman, in special atunci cand sunt luate fara recomandarea medicului. Un studiu recent arata ca suplimentele nutritionale sunt in stransa legatura cu riscul crescut de deces, in special in randul femeilor in varsta.

Jaakko Mursu, medic nutritionist de la Universitatea din Minnesota, dezvaluie ca femeile care iau multivitamine prezinta un risc de 6% mai mare de a-si pierde varsta in urmatorii 19 ani, fata de cele care nu iau astfel de suplimente.

Rezultatele studiului pot fi o surpriza pentru majoritatea dintre noi, insa cercetatorii suspecteaza de ceva vreme ca vitaminele si suplimentele alimentare nu sunt atat de benefice pentru organismul uman pe cat se credea.

Suplimentele de acid folic, fier si mangneziu - periculoase pentru femei

Recent, numeroase studii au aratat ca vitamine precum A, C sau E, despre care se spunea ca micsoareaza riscul de boli cronice, precum afectiunile cardiovasculare sau cancerul, nu ofera multe beneficii in acest sens.

Mai mult, echipa cercetatorului Jaakko Mursu, a evidentiat legatura dintre multivitamine si deces. Cele mai afectate sunt femeile, in special cele de peste 60 de ani. Printre cele mai periculoase vitamine si minerale se numara vitamina B, acidul folic, fierul, mangneziul, zincul si cuprul.

Dintre suplimentele studiate, calciul este cel mai benefic pentru organismul uman. Reduce cu 10% riscul de deces si protejeaza impotriva osteoporozei si fracturilor osoase.

"Principalul mesaj al rezultatelor studiului nostru este ca suplimentele alimentare si multivitaminele nu au niciun beneficiu asupra organismului uman, in special atunci cand rezultatul scontat este prelungirea vietii si prevenirea cancerului", a declarat Jaakko Mursu.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de peste 38 de mii de femei, in decursul a 20 de ani. Surprinzator, la inceputul studiului, femeile care urmau un tratament cu multivitamine erau mult mai sanatoase decat cele care nu urmau un astfel de tratament.

De asemenea, aveau un risc mai scazut de obezitate, diabet sau arteriala. Consumau cu placere mai multe fructe si legume proaspete si evitau alimentele de tip fast - food. De-a lungul studiului insa, s-a produs insa o dereglare care a crescut riscul de deces.

Chiar daca medicii au eliminat factori precum obezitate, fumat, tensiune arteriala, dieta sau miscare fizica, riscul de deces nu s-a micsorat in randul femeilor care consumau multivitamine.

Multivitaminele - toxice pentru organismul uman

Cercetatorii sunt de parere ca prea multe multivitamine devin toxice pentru organismul uman.

"Cele mai multe suplimente contin cantitati mari de nutrienti care in doze mari devin toxice. Daca sunt combinate mai multe suplimente, riscul este si mai mare, dozele fiind aproape letale", a declarat cercetatorul Jaakko Mursu.

"Le sfatuiesc pe femei sa renunte la suplimentele de multivitamine si sa isi concentreze atentia pe consumul unor alimente sanatoase. Schimbarile in stilul de viata, in special in dieta, sunt cele mai eficiente pentru a avea o viata lunga si sanatoasa. Le recomand consumul de fructe si legume proaspete, cereale integrale, peste, uleiuri sanatoase sau nuci, alimente care contin in mod natural toti nutrientii de care au nevoie", a mai declarat medicul Jaakko Mursu.

Autor: Mihaela Rotaru
Recomandari