Vitamina C: fa-ti plinul inainte de sosirea iernii!

Vitamina C: fa-ti plinul inainte de sosirea iernii!
  calendar_month        
Vitamina C este utila in prevenirea racelilor, nu in tratarea lor. Asadar, fa-ti plinul cu aceasta vitamina antioxidanta pe care o gasesti in vegetale!

Acerola

Acerola este un fruct mic si rosu, asemanator cu cireasa, care contine 1600 mg de vitamina C la 100 g, in timp ce o portocala nu contine decat 60. El nu creste decat in America de Sud si Caraibe.

Urzicile

Urzicile sunt rezerve de vitamina C (pana la 100 mg la 100 g). Generoase in saruri minerale, urzicile contin fosfor, fier si potasiu. Antireumatice, ele sunt folosite si contra gutei. Evita plantele batrane, care au frunze mari si nu mai sunt gustoase. Urzicile isi pierd rapid vitaminele dupa ce sunt culese, deci trebuie consumate proaspete.

Kumquats

Kumquat-ul este varul portocalei. El se consuma intreg, bine spalat. Alege fructe cu coaja lina si fara coloratia verde. Kumquats se pastreaza o saptamana la temperatura ambianta. Foarte concentrate in vitamina C, ele contin flavonoide ce intaresc rezistenta capilarelor sangvine si nu aduc decat 42 calorii la 100 g.

Kiwi

Kiwi este un fruct diuretic, sursa de potasiu si foarte bogat in vitamina C. Vitamina C ajuta organismul sa produca glutation, un antioxidant care se asociaza cu toxinele liposolubile, pentru a le face solubile in apa, facilitandu-le eliminarea. Bromelaina pe care o contine ajuta la digerarea proteinelor, favorizand astfel digestia.

Guava

100 g guave contin de 5 ori mai multa vitamina C decat o portocala medie si acopera nevoile de vitamina C pentru doua zile. In plus, acest fruct originar din America de Sud este bogat in licopen (contine cu 26% mai mult licopen decat rosia), reducand astfel riscul de boli cardiovasculare.

Patrunjel

Cu 200 mg vitamina C la 100 g, patrunjelul este o iarba aromatica foarte sanatoasa. Atentie: el isi pierde pretioasa vitamina prin tratament termic, deci adauga-l in mancare la final.

Broccoli

Vitamina C este un puternic antioxidant pe care il gasesti si in varza de Bruxelles si broccoli. Deoarece face parte din legumele cele mai bogate in vitamina C, ii mai raman dupa tratament termic inca 60 mg la 100 g. In plus, broccoli este si bogat in fibre.


Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

melodii
  • person

    "Cultura"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right