Vitamina E - antioxidant puternic

history_edu ele.ro calendar_month 30 Ian 2006, 09:50
Vitamina E realizeaza o buna protectie impotriva radicalilor liberi avand in acelasi timp un rol hotarator in metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor precum si in echilibrul hidroelectrolitic.
Ea accelereaza regenerarea celulelor contribuind la recuperarea organismului in convalescenta.
Este formata din 8 compusi numiti tocoferoli dintre care cel mai activ si mai eficace este alfa- tocoferolul.
Alaturi de vitamina A si seleniu, mareste rezistenta tesuturilor la oxidare. Ea intensifica actiunea vitaminei A si actioneaza sinergic cu seleniul. Deci vitamina E si seleniul administrate impreuna sunt mai eficiente decat daca sunt administrate fiecare separat.
Este solubila in grasimi si se depoziteaza in organism.
Printre proprietatile vitaminei E se evidentiaza:
Stimuleaza activitatea sistemului imunitar,
Mareste rezistenta organismului scazand riscul aparitiei diverselor infectii si tumori,
Atenueaza starea de oboseala,
Furnizeaza organismului cantitati sporite de oxigen protejand (alaturi de vitamina A) plamanii impotriva aerului poluat,
Preintampina formarea cheagurilor de sange si ajuta la dizolvarea lor,
Dilata vasele sanguine si previne coagularea sangelui,
Scade riscul ischemiilor cardiace,
Are efect diuretic si hipotensiv,
Incetineste procesul de imbatranire impiedicand procesul oxidativ al celulelor ("ruginire"),
Previne si franeaza dezvoltarea bolilor cronice degenerative,
Influenteaza procesul de prevenire a cataractei,
Amelioreaza crizele bolnavilor de Parkinson,
Intinereste pielea si parul,
Faciliteaza echilibrul nervos, muscular si endocrin,
Protejeaza globulele rosii de stresul oxidativ,
Preintampina avorturile fiind numita vitamina fertilitatii,
Are rol important in mentinerea functiilor sexuale,
Ajuta in cazul carceilor si al crampelor musculare,
Aplicata local impiedica formarea cicatricilor adanci,
Accelereaza vindecarea arsurilor.
Surse naturale de vitamina E: germeni de grau, uleiuri vegetale preparate prin presarea semintelor la rece, soia, verdeturi, spanac, varza, nuci, oua, unt, cereale integrale, seminte de floarea soarelui, alune.
Carenta de vitamina E determina scaderea numarului de globule rosii, degenerescenta musculara, scaderea sintezei hormonilor sistemului hipofizar necesari stimularii glandei tiroide si a glandelor sexuale.
Sunt si situatii in care se poate manifesta prudenta in administrarea vitaminei E si anume: diabeticii, hipertensivii, cei care sufera de reumatism cardiac sau hiperfunctii tiroidiene.
In aceste cazuri se incepe administrarea vitaminei E cu doze mici, crescandu-se treptat cantitatea dupa sfatul medicului.
Alte articole despre