O lista de legume usor de crescut in gradina

O lista de legume usor de crescut in gradina
  calendar_month        
Iti amintesti ce te invatau parintii cand erai mic? "Mananca si legumele, nu le da la o parte". Cand ai crescut mai intelept iti dai seama ce dreptate avea.

Acum, cand duci o viata mult mai sanatoasa, esti constient ca legumele sunt o parte esentiala in orice meniu. Chiar daca ai o dieta amestecata si cu legume sau daca alegi sa duci o vita mai apropiata de cea vegetariana, te simti dintr-o data mai energizat. Este normal. Din acest moment, este timpul sa te gandesti la vorba " Cultiva-ti singur legumele ".

Rosiile

Chiar daca tehnic acestea sunt fructe, niciun meniu si nicio gradina nu este completa daca nu are rosii. Acestea sunt usor de crescut, sunt sanatoase si, cel mai important, stii de unde le consumi daca le cresti in gradina.

Nu mai putin de 90% din continutul rosiei este apa biologica, usor asimilabila de catre organismul uman, apa care alcatuieste suportul ideal pentru administrarea unei colectii de vitamine, minerale, enzime si alte substante active ale tomatelor. Dintre vitaminele continute de rosii, cele mai importante sunt vitamina A, complexul B (B1, B2, B5, B6), vitamina C, vitamina E si vitamina K. Apoi, rosiile contin cantitati insemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici, acestia din urma avand un rol important pentru sistemul digestiv.

Fasolea si mazarea

Sunt atatea varietati de mancare in care se pot folosi aceste doua legume. Se pot consuma fragede, proaspete, uscate, in ciorbe si mancaruri. Daca vrei sa-ti faci o gradina cu legume, acestea doua sunt si economicoase cu spatiul, pentru ca se dezvolta incolcindu-se in sus.

Mazarea are o combinatie inedita de elemente nutritive. Datorita amestecului de vitamine B1, B2, B6 si C precum si a continutului de fier constituie un medicament impotriva oboselii, a anemiei, a problemelor de memorare si a functionarii slabe a sistemului imunitar al organismului.

Fasolea, la randul ei, poate fi considerata un substituent al carnii, deoarece contine proteine din belsug. Mai mult, aceasta este considerata o importanta sursa de fier pentru organism, fiind indicata in cazuri de astenie, apatie, colesterol crescut sau constipatie. Fasolea contine vitaminele A, B6, B12, C, K, calciu, magneziu, acid folic, fier, fosfor, zinc, potasiu si seleniu.

Dovleacul

Alege: dovlecel de vara, placinta cu dovleac, seminte de dovleac, gem si dulceata de dovleac si multe altele. Usor de plantat si de crescut. Folosit in numeroase retete de mancare si ciorbe, dovleacul este o leguma foarte sanatoasa pentru viata de zi cu zi.

Dovleacul contine vitamine, in special provitamina A, vitaminele E si C, saruri minerale, hidrati de carbon, protide, iar semintele contin ulei, protide, lecitina, rezine si enzime cu proprietati antihelmintice.

Laptuca (Salata verde)

Inca odata exista atatea specii de salata: Salata Boston, Salata chinezeasca, Salata Iceberg, Salata romana, Salata frunzoasa, Salata crocanta de vara sau Salata Lollo Rosso, toate ar trebui puse pe lista de cumparaturi pentru plantat in gradina. Salata constituie un aliment de improspatare, de revigorare si de curatire a organismului. Este cunoscut efectul ei de stimulent al poftei de mancare si faptul ca ajuta la obtinerea unor valori normale ale indicelui de hemoglobina, continutului in vitamine si saruri minerale.

Morcovii

Una dintre cele mai consumate legume din lume, a doua dupa cartof, este morcovul. Pe langa faptul ca acesta poate sa fie folosit in diverse mancaruri, prajituri sau sucuri, pentru gustul sau, morcovul este folosit si in remediile naturiste. Morcovul contine vitaminele A, B1, B2, C, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu, sodiu, fosfor), asparagina si beta-caroten, pigment vegetal cu proprietati antioxidante.



Ceapa

Ceapa este inca o leguma de baza folosita in foarte multe retete de mancare. Virtutile sale tonice, terapeutice si antiinfectioase, fac din ceapa un aliment foarte cunoscut inca din cele mai vechi timpuri. Se recomanda ca factor de sanatate si longevitate.

Ceapa contine glucide; vitaminele A, B, C si E, numeroase oligoelemente precum sodiu, potasiu, calciu, siliciu, iod, fosfor, carbon, clor, magneziu, zinc, cupru; uleiuri volatile, lipide, proteine, in cantitati reduse, acid fosforic si acetic, oxidaze si alte enzime, substante naturale cu proprietati antiseptice etc. Pentru gradinari, ceapa creste aproape singura.

Printre alte legume care se pot creste usor in propria gradina si ajuta la sanatate si dau gust la mancare se mai regasesc si spanacul, cartofii, varza, piperul, ardeii, porumbul, verdeturile, castravetele, bamele, sparanghelul si multe altele.

Recomandari