6 motive pentru a manca citrice

6 motive pentru a manca citrice
  calendar_month        
Citricele sunt cunoscute pentru efectele lor stimulatoare: vitamina C continuta de ele este indispensabila tot anul, dar mai ales iarna. Binefacerile lor nu se opresc insa aici! Iata de ce ar trebui sa adaugi un pic de soare in farfuria ta!

1. Citricele sunt bogate in antioxidanti

Portocala este cea mai populara membra a familiei citricelor. Cu ea se asociaza intotdeauna vitamina C, si nu degeaba: portocala contine 70 mg vitamina C, adica 90% din aportul zilnic recomandat pentru femei.

Aceasta vitamina, prezenta si in mandarine, clementine, lamaie si grepfrut, este un antioxidant puternic. Ea protejeaza celulele de deteriorarea datorata radicalilor liberi formati prin arderea oxigenului in organism si poate reduce incidenta cancerelor, crizelor cardiace, AVC-urilor si altor boli. Vitamina C intervine si in functionarea sistemului imunitar, iar rolul sau contra problemelor de iarna nu trebuie subestimat!

2. Sunt o sursa buna de potasiu si beta-caroten

Mandarina este cea mai bogata in vitamina A (sub forma de beta-caroten). Acesta contine 775 UI (unitati internationale) sau 77 ER (echivalent retinol) de vitamina A, dar si 130 mg de potasiu. Grepfrutul roz si cel rosu sunt bogate in beta-caroten.

3. Sunt sarace in calorii

Unele diete spun ca grepfrutul ar fi capabil sa elimine grasimea. Nicio mancare nu are aceasta putere! Oricine urmeaza o dieta de grepfrut are totusi sanse mari sa piarda in greutate pentru ca mananca putin in afara de acest fruct, expunandu-se astfel la deficiente grave.

Acestea fiind spuse, grepfrutul si citricele sunt cele mai preferate alimente atunci cand se doreste scaderea in greutate deoarece o portie contine mai putin de 100 de calorii, in timp ce numeroasele lor fibre satisfac apetitul.

4. Protejeaza de cancer

Studii recente arata ca grepfrutul contine si alte substante care pot preveni boala. Soiurile roz si rosii, de exemplu, sunt bogate in licopen, un antioxidant care reduce incidenta cancerului de prostata. Cercetatorii nu au gasit inca modul sau de actiune, dar o echipa de cercetatori de la Harvard a descoperit ca 10 portii pe saptamana de alimente bogate in licopen rezulta intr-o reducere cu 50% a riscurilor de cancer de prostata.

Portocala contine bioflavonoide, cum ar fi rutina si hesperidina, pigmenti vegetali care pot preveni sau incetini cresterea tumorilor. La fel ca mandarina, aceasta contine beta-criptoxantina, un carotenoid care poate preveni cancerul de colon.

5. Regleaza colesterolul

Citricele furnizeaza o cantitate mare de pectina, fibra solubila care ajuta la controlul colesterolului din sange.

6. Ajuta digestia

Chinezii folosesc mandarinele pentru a usura digestia, ameliora greata si ca expectorant.

Autor: Nuage

Recomandari