Alimente anti-aging

Alimente anti-aging
  calendar_month        
Spunem ca este natural sa imbatranim, dar tot natura este cea care are potentialul de a ne mentine tinere. Corpul uman trece printr-un proces de oxidare care altereaza si degradeaza celulele. Acest lucru este provocat de radicalii liberi, molecule care nu au electroni. In cautarea electronului lipsa, radicalii liberi destabilizeaza celelalte molecule, facand tesutul sa se schimbe si sa imbatraneasca.

Pentru a neutraliza acesti radicali liberi, din fericire, organismul are o arma formidabila - anti-oxidantii, care se gasesc in alimente. Iata cateva din cele principale.


Vitamine

A: produsele lactate, galbenusul de ou, ficatul, pestele gras.
Betacaroten: organismul il transforma in Vitamina A, in functie de nevoi: fructele si legumele de culoare oranj (morcovi, rosii, piersici) si salatele verzi.
C: citrice, kiwi, fructe rosii, broccoli, spanac.
E: ulei vegetal, ulei de peste, nuci, cereale integrale, germeni incoltiti.


Anti-oxidanti vegetali

Licopen (carotenoid): rosii, varza rosie, pepene rosu.
Quercetica (flavonoide): ceapa, broccoli.


Minerale si nuci

Seleniu: peste, fructe de mare, orez brun, paine intermediara, piper rosu, usturoi, galbenus de ou.
Magneziu: nuci si fructe uscate, apa minerala, ciocolata, cereale integrale.
Calciu: produse lactate.
Fier: carne rosie, ficat de porc, salata de vara, spanac, sfecla.
Zinc: scoici, cereale integrale.


Grasimi

Acizi grasi nesaturati: peste gras, ulei vegetal, nuci.


Cum te mentii tanara

Nu astepta pana la 40 de ani pentru a actiona! Corpul nu se odihneste niciodata iar degradarea tesuturilor este permanenta, chiar daca devine mai vizibila in timp (piele uscata, par alb, articulatii dureroase). Daca vei consuma o dieta adecvata cat esti tanara, poti intarzia aparitia acstor fenomene naturale si sa-ti mentii tonusul si vitalitatea pentru mai mult timp.

O dieta variata. Cheia tineretii este sa mananci cate putin din toate si asigura-te ca mananci suficiente fructe si legume, ulei vegetal, peste, produse lactate proaspete si cereale integrale.

Metoda de gatire. Lumina, aerul, caldura si timpul slabesc nutrimentii si ii fac sa se degradeze. Pentru a beneficia din plin, mananca alimentele cat mai proaspete, tine-le departe de caldura si lumina, evita decojirea sau pregatirea lor in avans si foloseste metode rapide precum gatitul la aburi.

Evita factorii externi care accelereaza procesul de imbatranire. Factorii de oxidare includ tutunul, cafeaua, stimulantii, poluarea, medicamentele, stresul, incarcarea psihica si alimentele procesate. Daca vrei sa arati tanara pentru mai mult timp, limiteaza consumul de alcool si stimulanti, nu fuma, si mananca o dieta sanatoasa bazata pe alimente simple, naturale.

Recomandari