Antioxidanti: bazeaza-te pe sfecla rosie!
history_edu ele.ro calendar_month 18 Iun 2009, 16:23
Sfecla este una dintre cele mai bogate legume in antioxidanti.
Desi a cam fost uitata in ultimii ani, se pare ca sfecla rosie revine la moda in farfuriile noastre.
Sfecla rosie, o leguma uitata
Adesea, oamenii ocolesc acest aliment din cauza sucului rosu care pateaza, ca o trista amintire de la cantina. Apreciata de romani pentru radacinile sale, utilizata de popoarele mediteraneene pentru frunzele sale, sfecla rosie a fost consumata de englezi si nemti inca din Evul Mediu. In secolul al 19-lea, ea devine cunoscuta si consumata in toata Europa.
Intoarcerea sfeclei rosii
Culoarea speciala a sfeclei (datorata betacianinelor) o face iubita printre bucatari deoarece coloreaza preparatele, este extrem de solubila in apa si pateaza usor degetele.
Utilizarea sa este variata si se potriveste fie cu pateul de ficat, fie cu carnea de pasare sau cu branza.
Sfecla , bogata in antioxidanti
Din punct de vedere practic, sfecla (cruda) se conserva 2-4 saptamani la frigider, iar odata ce a fost preparata termic, ea poate fi congelata.
Sfecla rosie este o sursa excelenta de vitamina A, B6 si B9, dar si de vitamina C, potasiu si magneziu. Sfecla face parte din cele 10 legume cele mai bogate in antioxidanti, si are calitati digestive.
Bogata in fibre, dar saraca in calorii, sfecla are de toate ca sa-ti fie pe plac.
Testeaza preparatele noastre pe baza de sfecla rosie: salata cu hrean si salata cu cartofi !
Alte articole despre