Apa - sanatate si frumusete la indemana

Apa - sanatate si frumusete la indemana
  calendar_month        
Apa ne da vitalitatea, forta necesara pentru efortul pe care trebuie sa il depunem in timpul zilei. Cum am fi daca nu am avea apa in organism? Conform fiziologului Claude Bernard asemeni mumiilor egiptene. Organismul uman este format in mod normal din 63-70% apa.

Studiile de piata arata ca romanii nu sunt foarte mari bautori de apa, cel putin nu imbuteliata, dar sunt mari bautori de alcool, in special bere si vin. Acestea desi sunt lichide, nu se poate considera ca ne ofera o parte din necesarul zilnic de apa. Efectul este chiar contrar. Cu cat bem mai mult alcool cu atat avem nevoie de mai multa apa.

De cata apa avem nevoie pe zi
In mod normal corpul uman elimina in diverse forme 3 l de apa pe zi. Pe care trebuie sa ii adaugam zilnic pentru ca organismul sa functioneze bine.

Cum se elimina apa? Cea mai mare parte prin rinichi. Cu ajutorul lor corpul extrage din sange toate substantele nefolositoare sau daunatoare organismului si apoi le elimina cu ajutorul apei. A doua cale este prin plamani, caile respiratorii si glandele sudoripare. Efortul fizic accelereaza respiratia si in acest fel mareste si cantitatea de apa eliminata. Este deci esential ca atunci cand ne supunem la eforturi fizice mari si la temperaturi ridicate sa bem cat mai multa apa. Se poate ajunge in cazuri extreme si sa pierzi intre 6 si 10 l de apa pe zi.

De unde luam aceasta apa? O mare parte vine de la alimentele pe care le mancam. De regula fructele si alimentele vegetale contin 90% apa. Celelalte alimente, precum painea si carnea, contin intre 60 si 85% apa. Pana si grasimea, in urma oxidarii, produce o cantitate de apa mai mare decat greutatea sa initiala. Astfel se asigura insa numai jumatate din necesarul zilnic de apa. Cealalta parte, aproximativ 1l de apa pe zi, trebuie sa o bem. Nu trebuie sa ne fie efectiv sete ca sa bem. Atunci deja celulele avertizeaza creierul ca nu mai au suficienta apa pentru o buna functionare. Trebuie sa ne facem o obisnuinta din a bea zilnic apa sau sucuri in cantitate suficient de mare.

Ce se intampla daca organismul nu are suficienta apa?
Apa este utilizata de organism ca si dizolvant si mediu al reactiilor chimice necesare metabolismului. Aceasta capacitate a sa vine din faptul ca apa se disociaza in ioni de hidrogen si hidroxil, ioni cu proprietati catalitice capabili sa accelereze un numar de reactii ce altfel ar dura multe zile.

In al doilea rand apa ajuta la reglarea temperaturii corpului. Pe timpul verii organismul primeste mai multa caldura decat are nevoie. Evaporarea apei prin transpiratie permite pierderea caldurii si astfel autoreglarea temperaturii. Este esential din aceasta cauza sa consumam multe lichide atunci cand temperaturile la care este supus corpul sunt ridicate.

In cazul in care nu avem suficienta apa in organism celulele nu mai pot functiona bine, toxinele nu mai sunt eliminate si pielea isi pierde aspectul suplu devenind asemeni unei coji de portocala. Tu bei suficienta apa zilnic?

Recomandari

Newsletter Ele.ro

atat de diferiti
  • person

    "astazi e o alta zi..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right