Ce alimente sa eviti in timpul sarcinii?

Ce alimente sa eviti in timpul sarcinii?
  calendar_month        
Pe parcursul sarcinii, alimentatia trebuie sa fie supravegheata. Poti sa bei cafea? Trebuie sa te abtii de la sosuri si branzeturi? Iata ce trebuie sa mananci sau ce sa eviti atunci cand esti insarcinata.

In timpul sarcinii, anumite alimente pot fi periculoase: totul e sa stii care sunt situatiile riscante.

Atentie la toxiinfectiile alimentare!

Unele toxiinfectii alimentare pot avea consecinte importante asupra femeii insarcinate: dintre bolile transmise cu ajutorul alimentelor, toxoplasmoza si listerioza sunt cele mai grave. Pentru a le evita:

Carnea mananc-o foarte bine preparata.

Evita sa consumi unele alimente crude (peste afumat, lapte nefiert sau diverse branzeturi cu lapte nefiert).

Evita mezelurile de genul: tocatura de porc, pateuri si produse congelate.

Nu consuma crusta de pe branza.

In orice caz, incearca sa mentii o igiena stricta in ceea ce priveste conservarea si manipularea alimentelor.

Cand mama bea, bebelusul sughite!

Alcoolul este total nerecomandat pe timpul sarcinii. Cel mai bine e sa il elimini de tot sau sa te limitezi la un pahar ocazional. In afara sindromului foarte grav al alcoolismului fetal care este prezent la copiii femeilor alcoolice, consumul unor cantitati moderate de alcool favorizeaza nasterea prematura si greutatea mica la nastere. Riscul creste foarte mult daca se depasesc 2 pahare de vin pe zi.

Stop cu cafeaua!

E mai bine sa nu abuzezi de cafea pe timpul sarcinii. Se pare ca mamicile care consuma in exces cafea sunt mai expuse la riscurile de avort spontan sau sa dea nastere la un copil foarte mic. Totusi, nu exista studii care sa confirme sau sa infirme aceste presupuneri.

Nu manca prea gras!

In timpul sarcinii , e mai bine sa eviti excesele alimentare prea calorice. De fapt, obezitatea materna multiplica riscurile mamei si copilului in privinta: hipertensiunii arteriale, diabetului, infectiilor urinare, accidentelor trombo-embolice. Luarea in greutate in timpul sarcinii trebuie sa fie limitata si urmarita din punct de vedere medical.

In cazul adolescentelor mamici, sarcina necesita o atentie marita pe plan nutritional: nevoile specifice ale varstei se combina cu cele ale fatului.

Recomandari