Cum te alimentezi in perioada Pastelui?

history_edu ele.ro calendar_month 31 Mar 2010, 13:32
Pastele este intotdeauna un prilej de bucurie. Este sarbatoarea renasterii, a invierii, a reinnoirii. A naturii, a sufletului. A ta.
Este timpul pentru un nou suflu in dieta, pentru debarasarea definitiva de obiceiurile nocive, de alimentatia haotica si curele de slabire fara logica.
Si totusi este sarbatoare, iar noi gatim bucate de sarbatoare. Cum sa reusim sa ne alimentam corect si sanatos de Paste, cu atatea tentatii culinare in jur?
Urmeaza cateva sfaturi simple si de efect si vei vedea ca nu este atat de greu precum pare:
Nu te abtine de la miel, insa modereaza consumul.
Da, stiu, perioada Pastelui este singura din an cand consumi carne de miel iar sa sari peste aceasta placere culinara ar insemna sa strici savoarea Pastelui.
Nimeni nu-ti spune sa nu mananci miel, insa limiteaza-te la un singur preparat de miel la o masa. Daca preferi borsul de miel nu sari apoi pe drob sau friptura de miel, ca iti vei incarca ficatul periculos de mult. Alege ca felul doi un preparat fara carne. Si drobul de ciuperci este gustos, sa stii.
Oua fierte, drob cu oua, prajituri cu oua…
Oul este un aliment complet, insa nu trebuie uitata ca este destul de greu digerabil de catre organism. Iar in perioada Pastelui se face mai mereu abuz de oua.
E normal sa ciocnesti un ou rosu si sa il consumi, insa nu sari apoi pe oul fiert din mijlocul drobului sau pe prajitura delicioasa facuta de 8 oua.
Daca ai tinut post, modereaza-ti alimentatia.
Ai tinut post sau macar zilele de miercuri si vineri? Un lucru bun pentru organismul tau, insa si un pericol pentru alimentatia ce ii urmeaza postului.
Nu fa abuz de nici un aliment. Risti mult, de la indigestia provocata de mesele copioase, la eruptii cutanate, alergii, cresterea brusca a tensiunii arteriale. Organismul va fi bombardat de toxine si grasimi. Ia-l incet, lasa-i timp sa se reacomodeze.
In cazul in care totusi ai facut abuz de alimente grele te poti confrunta cu urmatoarele simptome:
-senzatie de greata
-arsuri gastrice
-varsaturi
-ameteli
-dureri de cap
-constipatie sau diaree
Consuma pentru cel putin 12 ore numai lichide, cum ar fi supe de legume si ceaiuri din rozmarin, busuioc, coriandru, ghimbir, toate favorizante ale digestiei.
Alte articole despre