De ce nu te poti opri la un singur cartof prajit?

De ce nu te poti opri la un singur cartof prajit?
  calendar_month        
Multe restaurante si fast-food-uri isi condimenteaza mancarea astfel incat sa te faca sa-ti doresti din ce in ce mai mult. Iata care sunt tacticile lor perfide!

Sa presupunem ca esti la restaurant, prietenii tai comanda cartofi prajiti. Tu iti spui ca vei gusta doar putini de la ei, si cand colo iti dai seama ca nu te mai poti opri din gustat. Termini prin a-ti comanda propria portie.

Iti suna cunoscut scenariul?

Vei fi fericita (sau dezgustata) sa afli ca vointa ta nu a avut nicio sansa in fata farfuriei cu tentatii. Vezi tu, acesti cartofi au fost pregatiti stiintific, inginereste, pentru a te face sa vrei din ce in ce mai mult.

Iata cum functioneaza smecheria! Oamenii poseda ceea ce industria alimentara numeste "punct de extaz", un fel de Nirvana a papilelor gustative, declansat de cantitatea potrivita de sare, zahar si grasime.

Exista oameni special pregatiti in industria alimentara pentru a gasi aceste puncte de fericire extrema ale oricarui aliment. Ei sunt platiti de restaurante pentru a-ti manipula apetitul. Acestia adauga sarea, zaharul si grasimea in produse pentru a crea combinatii alimentare intense, ce pacalesc creierul asemenea unui drog.

Si, asemenea unui drog, devii dependenta de mancarea respectiva, astfel ca ai face aporoape orice pentru a prelungi sau procura momentul de placere. Rezultatul: o nota de plata mai lunga pentru ei si un fund mai mare pentru tine.

In afara de cartofii prajiti , specialistii in alimentatie au mai identificat si alte asemenea "bunatati": cartofii prajiti cu branza, aripioarele prajite, chicken fingers.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

stii
  • person

    "zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right