Dependenta de sare, la fel de grava precum cea de droguri

Dependenta de sare, la fel de grava precum cea de droguri
  calendar_month        
Cercetatorii din Statele Unite si Australia sustin ca sarea poate crea dependenta in acelasi fel ca si tigarile sau drogurile.

Aceeasi zona a creierul care este activata de consumul de cocaina sau opiu este responsabila si de poftele noastre dupa alimente sarate.

Aceasta descoperire este forte importanta, in special pentru persoanele care nu puteau renunta la sare, in ciuda avertizarilor medicilor privind riscurile pentru tensiune si sanatatea inimii.



De ce este sarea nociva

Sarea este intalnita in majoritatea alimentelor pe care le consumam zilnic. Sarea organica, sau sodiul, este un mineral esential care se gaseste in mod natural in fructe, legume, nuci si seminte. Pentru a functiona corespunzator, organismul uman are nevoie de o cantitate mica de sare, care este procurata foarte usor din aceste surse naturale. Sarea din fructe si legume este usor absorbita de organism, in timp ce sarea de masa patrunde rapid in stomac.

Atunci cand in sange patrunde un surplus de sare, organismul este fortat sa o depoziteze in spatiul dintre celule, pana cand rinichii sunt pregatiti sa o filtreze. Sarea poate crea astfel un efect de ardere al tesuturilor inconjuratoare.

Pentru a se proteja, celulele elibereaza o cantitate de apa in lichidul intercelular pentru a dilua excesul de sare. Celulele devin astfel uscate, isi pierd din elasticitate si se atrofiaza.

Functionarea incorecta a celulelor, pe o perioada indelungata de timp, duce la distrugerea muschilor, valvelor si arterelor circuitului coronarian, ceea ce duce la aparitia afectiunilor cardiovasculare.

Cum devenim dependenti

Aceasta opinie sustine teoria conform careia exista o legatura intre instinct si dependenta de droguri. Pentru a demonstra acest lucru, oamenii de stiinta au folosit soareci pe care i-au privat de sare. Soarecii au fost hraniti doar cu diuretice si mancare necondimentata.

Dupa trei zile, cercetatorii au analizat hipotalamusul, partea de baza a creierului. Rezultatele au aratat ca aceleasi gene activate de apetitul pentru sare au fost afectate si de nevoia de droguri, precum cocaina sau opiu.

Tot pentu acelasi studiu au fost testati si soareci care au fost alimentati cu o solutie sarata. Dupa ce au baut solutia s-a relevat o diferenta in expresia genelor in hipotalamus. Cercetatorii au sustinut ca sarea a fost atat de importanta pentru supravietuire, incat aceasta dependenta s-a dezvoltat acum mai bine de o suta de milioane de ani.

Corpul are nevoie de sare pentru circulatia sangelui si a fluidelor tisulare, pentru functionarea optima a sistemului nervos, a glandelor si muschilor, ca si a aparatului reproducator.

Cercetatorii au mai observat ca imediat dupa ce solutia salina a fost inghitita de soareci, creierul lor a inregistrat compensarea deficitului de sare din organism inainte ca acest lucru sa fie posibil fizic. Modificarile la nivelul creierului s-au produs inainte ca sarea sa fie absorbita din intestin si sa intre in fluxul sangvin, de unde sa ajunga la creier.

Cercetatorii cred ca acest fenomen este unul de natura neuronala. Cercetatorii au mai evidentiat si faptul ca atunci cand soarecii nu au avut acces la alimente sarate, acestia si-au scazut apetitul si pentru alimentele condimentate.

Cu toate astea, un studiu recent a aratat ca reducere consumului de sare nu poate micsora riscul de afectiuni cardiovasculare. De fapt, intreruperea brusca a consumului de sare a crescut riscul de deces in randul persoanelor cu afectiuni cardiace.



Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right