Echilibrul alimentar in cele patru anotimpuri

Echilibrul alimentar in cele patru anotimpuri
  calendar_month        
Astazi este posibil sa mancam capsuni iarna si gutui vara. Atunci, marile principii alimentare mai au sens? Trebuie sa mancam mai mult iarna? Iata cateva sfaturi pentru o alimentatie echilibrata pe tot parcursul anului.

Fara excese iarna!

Odata cu primii fulgi de zapada incepem sa visam la sarmale, cozonaci, piftie. De aici putem deduce ca nevoile noastre energetice sunt mai mari iarna. Spre deosebire insa de stramosii nostri, noi suntem mult mai sedentari si traim si lucram majoritatea la interior, in locuri calde.

Acest exces de calorii din timpul iernii nu se justifica deci. In acest anotimp trebuie sa mananci echilibrat si variat, bazandu-te mai ales pe legume (morcovi, napi, sfecla, dovleac, varza), pe fructele de sezon (mere, citrice), pe legumele uscate (linte, fasole, mazare) si pe cereale.

Felurile de mancare care se gatesc iarna sunt de obicei mai grase decat cele de vara. De aceea, trebuie sa adaptezi portiile pentru ca aportul alimentar sa nu depaseasca nevoia reala a organismului, asta daca nu vrei sa te ingrasi!

Fiecare anotimp cu placerile lui



Primavara, legumele si fructele proaspete isi fac aparitia. Acum este momentul sa profiti la maxim de primele capsuni si de legumele noi (morcovi, ceapa, cartofi), care-ti vor inveseli farfuria.

Odata cu intoarcerea caldurii si a verii cu toate bunatatile sale: legume (rosii, vinete, dovlecei, ardei), fructe scaldate de soare (pepeni, piersici, caise), trebuie sa continui sa-ti faci plinul de vitamine.

Alimentatia devine in mod natural mai lejera (gratare, salate) pana toamna care incepe cu pere si struguri, foarte bogati in vitamine si oligoelemente care te vor ajuta sa treci mai bine peste iarna.

Atentie la depresia sezoniera!

De indata ce zilele se scurteaza, unele persoane cad victimele depresiei sezoniere si au tendinta sa manance mai mult, vazandu-se cum acumuleaza kilograme. Pana primavara, alimentatia lor se umple de produse grase si dulci si de fainoase.

Acestor probleme de alimentatie li se adauga tristetea, gandurile negre si somnolenta. Aceasta boala legata de lipsa de lumina face insa obiectul unui tratament specific prin fototerapie.

Recomandari