Importanta potasiului in alimentatie

Importanta potasiului in alimentatie
  calendar_month        
Potasiul este un mineral pe care organismul il primeste in mod normal din alimentele consumate. Acest mineral mentine sanatatea inimii si asigura un echilibru al lichidelor in organism. Ce efecte are, insa, potasiul in alimentatie?

Rolul potasiului in organism

Potasiul este un electrolit, alaturi de alti nutrienti precum sodiu sau magneziu. Substanta ajuta procesele chimice din sange astfel incat organismul sa poata functiona bine. Totodata, potasiul este cel care ajuta la buna functionare a muschilor, oaselor si celulelor.

Cu toate acestea, nu este recomandat consumul prea mare de alimente bogate in potasiu, nevoile fiecarui organism fiind cazuri particulare, in functie de starea de sanatate.

Afectiuni ale organismului si potasiul

Un nivel prea mare de potasiu in organism poate duce la batai neregulate ale inimii. In cazul persoanelor care sufera de boli la rinichi, nivelul de potasiu trebuie verificat constant.

In caz de tensiune arteriala sau afectiuni care provoaca stari de oboseala, constipatie, crampe abdominale, voma, nivelul de potasiu din organism scade. Numai medicul poate indica care este nivelul optim de potasiu, in functie de starea de sanatate a pacientului.

Cat potasiu consumi

In mod obisnuit, specialistii recomanda consumul de cel putin 4700 gr de potasiu pe zi. Intr-un organism sanatos, acesta retine cantitatea de care are nevoie din mancarea consumata, iar restul de potasiu este eliberat prin urina.

Cand intervin, insa, diverse afectiuni, nivelul de potasiu este afectat. De exemplu, pentru cei care au o afectiune la rinichi, se recomanda intre 1500 si 2700 mg de potasiu pe zi.

Alimente recomandate pentru o dieta bogata in potasiu

Sfecla rosie, pepenele galben, smochinele, bananele, sucul de portocale, caisele uscate, strugurii, prunele, capsunile, rosiile, ciupercile, mazarea, fasolea sunt cateva alimente bogate in potasiu. Alte ingrediente recomandate sunt produsele pe baza de soia, produsele lactate, cerealele, precum si carnea (curcan, vita, somon, cod).

Iata in continuare o dieta cu alimente bogate in potasiu !

Alimente recomandate pentru o dieta saraca in potasiu

Cand trebuie sa adopti o dieta saraca in potasiu, alege acele alimente cu un nivel scazut al acestei substante, cum este cazul telinei, morcovilor sau prazului gatit. Potasiul se gaseste in aproape toate alimentele, dar in cantitati diferite. Cantitatea de sare consumata trebuie diminuata. Medicul este cel care stabileste o lista cu alimentele recomandate pentru pacient.

Pentru astfel de diete, trebuie ca aceste mancaruri sa fie pregatite inainte de consum. Spala bine legumele proaspete si taiele in felii mici, apoi scufunda-le in apa calda.

Foloseste numai miezul de la alimentele cu coaja de tip cartofi, morcovi, sfecla rosie etc. Gateste legumele intr-o cantitate mare de apa (5 parti de apa la 1 parte de legume). Scurge si sterge bine legumele dupa fierbere. In cazul conservelor de legume, fructe si carne, acestea trebuie scurse bine inainte de consum.

Autor: Elisa Costache

Recomandari