Kiwi - fructul bogat in antioxidanti

Kiwi - fructul bogat in antioxidanti
  calendar_month        
Kiwi este un fruct bogat in vitamine, flavonoide si minerale. Intr-adevar, aspectul sau paros poate sa nu fie foarte apetisant, insa in spatele aparentei sale se ascund multe beneficii pentru sanatate.

Fructul de kiwi contine cea mai mare concentratie de vitamina C prin comparatie cu papaya, portocala, mango, ananasul, bananele si merele. In cazul adultilor, consumul a doua kiwi pe zi depaseste necesarul zilnic de vitamina C.

Dupa cum stii, vitamina C este foarte importanta pentru sanatate. Ea ajuta la mentinerea unui sistem imunitar sanatos si actioneaza in organism ca un antioxidant.

Un studiu realizat de Zespri Health Science Research a scos la iveala faptul ca vitamina C provenita din fructul de kiwi are avantajul de a putea fi absorbita mai repede in organism decat cea din suplimente.

Antioxidantii din kiwi lupta contra procesului de oxidare celulara produs de fumul de tigara, poluare si metabolism incet, care sunt cauze de cancer si boli cardiovasculare.

In afara de vitamina C, s-a dovedit ca fructul de kiwi contine si alti antioxidanti: micronutrienti si vitamina E, care se gaseste in cantitati mai mari in mango, papaya, portocale, mere si banane.

Vitamina E are efecte similare cu cele ale vitaminei C, insa ea este solubila in grasimi, fiind astfel complementara actiunii vitaminei C, care este solubila in apa.

Kiwi contine si cantitati mari de potasiu, acid folic si fibre, fiind deci un fruct extrem de benefic si pentru gravide.

In afara beneficiilor nutritionale ale fructului de kiwi, acesta are in plus si un index glicemic scazut, astfel ca poate fi consumat in siguranta de catre diabetici.

Consumul de kiwi este clar o alegere sanatoasa. El este recomandat in special in boli precum astmul, prevenind wheezing-ul si tusea (mai ales in cazul copiilor).

Kiwi protejeaza ADN-ul de mutatii, oferind o cantitate sanatoasa de antioxidanti si vitamine.

De asemenea, fructul verde este de ajutor in prevenirea cancerului de colon, multumita continutului sau bogat in fibre.

Tot fibrele il fac si potrivit pentru consum de catre diabetici, deoarece fibrele ajuta la mentinerea unui nivel constant de zahar in sange.

Recomandari