Mult hulita noastra paine

Mult hulita noastra paine
  calendar_month        
Am ajuns sa ne ferim de paine ca dracu de tamaie, in conditiile in care inainte, pe vremea comunismului, tanjeam dupa o paine alba, calda si pufoasa.

De unde isteria asta in masa si conceptia cum ca painea reprezinta inamicul numarul unu al siluetei, sanatatii, vietii noastre?

Cat de nociva poate fi o banala paine alba?
Painea reprezinta in esenta ei un aliment rezultat din prelucrarea bobului de grau. Care bob de grau contine:

-numeroase saruri minerale (calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru)


-grasime fosforata
-amidon
-vitamine (A, B,E,K,D,P)
-fermenti

Adica toate elementele necesare bunei functionari a organismului nostru. Consumul graului ar reduce riscul, potrivit parerii unanime a multor specialisti, rahitismului, arterosclerozei, anemiei, infectiilor cronice, constipatiei, contribuind cu succes la reglarea metabolismului. Lupta cu diabetul, cu nevroza, inlesneste digestia si incetineste stadiile proceselor canceroase.

Pana acum numai lucruri bune. Si totusi, painea este hulita de toti nutritionistii. De ce?

100 grame de paine contin intre 1g si 1,2 g de grasime, precum si 50-53 g glucide. Insuficiente pentru a ne ingrasa. Si totusi, aceleasi 2 felii de paine care insumeaza cele 100 de grame duc deseori la adevarate dezastre pe cantar.

Greseala cea mai mare, care este mereu trecuta cu vederea de catre cei ce au probleme cu kilogramele in exces, este asocierea. Asociem painea cu carne, cu grasime, cu dulciuri. Alergam dupa pizza, dupa pateuri, dupa pandispane. Iar apoi ne vaitam de pernute.

Haideti sa lasam painea noastra cea de toate zilele asa cum era ea demult, pe vremuri. Un colt de paine goala, pufoasa. Iubit de toata lumea.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Renovare
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right