Obezitatea are radacini in trecutul tau

Obezitatea are radacini in trecutul tau
  calendar_month        
Obezitatea este una dintre cele mai periculoase afectiuni. Este vinovata pentru numeroase probleme precum poftele alimentare, rata metabolismului, afectiuni ale tiroidei sau lipsa miscarii.

Obezitatea are insa si numeroase implicatii psihice.

O dieta alimentara sanatoasa si un program de exercitii fizice ar putea fi motive suficiente pentru persoanele obeza sa adopte un stil de viata echilibrat si sa elimine kilogramele nedorite. Aceste motive sunt insa de cele mai multe ori insuficiente pentru a ajunge la o greutate potrivita. Pe langa dieta si exercitii, persoanele obeze trebuie sa rezolve probleme psihice profunde, care stau in spatele nevoii constante de a manca.

Chiar daca nu ne putem animti anumite experiente traite in copilarie, care au jucat un rol important si care au influentat adultul de mai tarziu, nu putem nega ca aceasta etapa a vietii noastre este una extrem de importanta. Chiar daca persoanele care au trait in copilarie traume fizice sau psihice incearca la maturitate sa uite de aceste experiente neplacute, subconstientul nu uita niciodata. De altfel, traumele experimentate in copilarie raman in stare de latenta in subconstientul nostru si ne influenteaza comportamentul de-a lungul intregii vieti.

Fricile si traumele copilariei se pot manifesta la anii maturitatii si ca o dorinta de necontrolat de a consuma alimente nesanatoase. Deoarece copiii interpreteaza diferit ceea ce li se intampla, din cauza lipsei de experienta si intelegere, perceptiile lor se manifesta in consecinta.

Cei care in copilarie au suferit traume sexuale dezvolta frici profunde, care se pot manifesta prin dorinta de a deveni obezi. Aceasta este o incercare subconstienta de a deveni mai putin atractivi la varsta matura, protejandu-se astfel de posibile abuzuri. In acest caz, obezitatea ii da unei persoane un sentiment de protectie, actionand ca un scut in fata atentiei nedorite.

Copiii care trec prin experiente dramatice, precum divortul parintilor sau decesul unei persoane apropiate, au tendinta de a manca in exces. In acest fel obtin o stare de confort, care ii face sa se simta mai bine. Mancare le ofera placere, facandu-i sa uite de fricile si emotiile negative. In alte cazuri, obezitatea este rezultatul umilintelor traite in timpul scolii.

Incercarea de a adopta un stil de viata echilbrat esueaza de cele mai multe ori in cazul persoanelor obeze. Este important ca persoanele cu traume din copilarie sa examineze cu atentie acele experiente negative. Ajutorul unui medic specialist este crucial in astfel de cazuri. Aducerea in prezent a traumelor traite in copilarie pooate fi insa foarte dureroasa. Este insa unul dintre cele mai bune exercitii psihice pe care o persoana pe poate face, pentru a-si reda dreptul la o viata echilibrata.

Procesul de vindecare poate fi perceput ca un nou inceput si o sansa de ierta trecutul si persoanele asociate cu teama si durerea. Adultii au mai mare control asupra vietilor lor decat copiii. Intelegerea si acceptarea traumelor suferite in copilarie ajuta la redobandirea increderii in sine. Atunci cand ii iertam pe cei care ne-au facut sa suferim, vom putea fi mult mai senini si vom accepta atat trecutul cat si viitorul. in acest fel vom putea crea viata pe care ne-o dorim si care ne ofera numeroase motive de fericire.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari