Sarea din alimente: cata sare poti consuma de fapt

Sarea din alimente: cata sare poti consuma de fapt
  calendar_month        
Adesea, ni se recomanda un consum scazut de sare pentru protejarea sanatatii organismului. Noi studii arata, totusi, ca un consum prea mic de sare este, de asemenea, daunator. Dietele cu un continut redus de sare cresc riscul unui atac cerebral si pe cel al bolilor de inima, arata noi cercetari.

Prea multa sare dauneaza sanatatii. Insa si prea putina sare este periculoasa pentru organism. De aici, survine o dilema. Asadar, cata sare poti consuma, de fapt?

Prea putina sare

Cercetatori de la Universitatea McMaster din Ontario au realizat un studiu pe 30.000 de persoane care sufereau deja de diabet si afectiuni cardiace. Participantilor li s-a masurat cantitatea de sodiu prin analize de urina. S-au constatat intr-un termen mediu de 4-5 ani incidente de internari in spital si chiar decese.

Pe langa factori precum greutatea, medicamentatia, fumatul si colesterolul, studiul a aratat ca o cantitate prea scazuta de sare in organism constituie un alt factor negativ. In schimb, persoanele care consumau o cantitate dubla fata de recomandari (adica intre 4000 si 6000 de miligrame zilnic), prezentau un risc mai scazut de afectiuni cardiace si atac cerebral.

Prea multa sare

Se stie deja ca o cantitate prea mare de sare consumata zilnic, la masa, este daunatoare organismului. Studiul universitatii din Ontario a aratat ca persoanele care consuma peste 8000 de miligrame de sare pe zi au cu 50-70% mai mari sanse sa sufere de un atac de cord sau un atac cerebral, sa fie internati sau sa moara din cauza unei afectiuni cardiace.

Pentru a reduce consumul de sare din dieta zilnica, poti apela la alimente proaspete sau congelate, fara adaos de sare. In loc de conserve si mancaruri procesate, cumpara carne proaspata si slaba de pui sau peste.

Condimentele si plantele aromatice pot fi folosite cu succes in mancare, in loc de sare.

Mancarurile precum pastele sau orezul pot fi pregatite fara sare. Taie de pe lista de cumparaturi sosurile din comert, supele concentrate, semipreparatele, pizza congelata si alimentele procesate cu un continut ridicat de sare.

Sarea, consumata moderat

Din cauza ca sarea nu este buna pentru organism, nici prea multa, nici prea putina, singura posibilitate ramasa este ca acest ingredient sa fie consumat moderat. Specialistii sunt de parere ca 75% din cantitatea de sare consumata se gaseste in alimentele pe care le cumparam, 9% o adaugam in mancare atunci cand gatim, iar 6% o folosim ca sare de masa.

Este indicat sa alegi sare naturala, precum sarea de mare in locul celei rafinate. Aceasta din urma contine aditivi si nu are un continut mineral echilibrat.

Sarea naturala, precum sarea de Himalaya, contine elemente nutritive si minerale care sunt benefice pentru sanatate. In schimb, sarea procesata implica substante de albire, aluminiu si alte materiale nesanatoase.

Cele mai nesanatoase componente ale sodiumului se afla in alimentele procesate. De aceea, este important sa eviti mesele cu junk food, mancarurile procesate cu un continut mare de sare.

Autor: Elisa Costache

Recomandari