Studiu: lumina slaba si muzica lenta ne ajuta sa mancam mai putin

Studiu: lumina slaba si muzica lenta ne ajuta sa mancam mai putin
  calendar_month        
Pentru foarte multi dintre noi, mancatul a devenit mai mult o necesitate pentru supravietuire, decat un ritual de relaxare.

Nu mai apreciem mancarea , nu o mai savuram si practic nu prea mai tinem cont de bunele maniere la masa, iar acest lucru poate fi rezultatul ambientului in care mancam.


Atmosfera dintr-un restaurant - muzica, lumina - ne influenteaza apetitul fie in mod pozitiv, fie in mod negativ.

Cel putin aceasta este concluzia unui nou studiu intreprins de cercetatorii de la Universitatea Cornell, din New York, Statele Unite ale Americii. Acestia sustin ca muzica lenta si lumina slaba ne ajuta sa mancam mai putin.

Mancam mai putin, dar stam mai mult la restaurant

Studiul arata ca persoanele care mananca la un restaurant clasic, in care se aude o muzica lenta, iar lumina nu este foarte puternica, sunt predispuse sa manance mai putin, oarecum in ritmul muzicii. Se diminueaza portiile de mancare, dar se prelungeste timpul petrecut in restaurant, deoarece atmosfera este una placuta, relaxanta.

Prin comparatie, intr-un restaurant de tip fast food, lumina este puternica, muzica este zgomotoasa si ritmata si mereu este agitatie. Toate aceste aspecte contribuie la consumarea rapida a alimentelor si, implicit la ingrasare. Organismul nu are timp sa inceapa procesul de digestie, iar senzatia de satietate nu are timp sa se instaleze. Prin urmare, avem tendinta de a manca mai mult la fast food.

Ipoteza gresita a studiului: muzica lenta ne determina sa comandam in plus

Atunci cand au inceput studiul, cercetatorii au plecat de la premisa ca persoanele care mananca intr-un restaurant clasic cu muzica lenta si lumina slaba sunt tentate sa manance mai mult, pentru ca au mai mult timp la dispozitie pentru a consuma mancarea comandata, eventual au timp sa ceara si un desert. In scurt timp, si-au dat seama ca aceasta premisa este gresita, lucrurile intamplandu-se exact invers.

Ambientul relaxant ii determina pe oameni sa manance lent, sa mestece bine mancarea, sa o savureze si sa se sature mult mai repede decat s-ar intampla intr-un fast food. Senzatia de satietate se instaleaza mult mai repede la cei care mananca la restaurant, prin urmare se opresc din mancat si reduc mult numarul de calorii consumate.

Preferam in continuare fast food-ul

In ciuda faptului ca mancam mai mult si mai prost la fast food, acest tip de restaurante raman preferatele noastre. Motivul: suntem mereu pe fuga si nu avem prea mult timp la dispozitie pentru a manca.

Expertii recomanda sa luam macar una dintre mesele principale intr-o ambianta placuta si relaxanta. Ei ne sfatuiesc sa nu mancam in fata televizorului, pentru ca avem tendinta de pierde numarul caloriilor si riscam sa ne alegem cu crampe. Asa se explica de ce exista atat de multe reclame la medicamente pentru reglarea digestiei la ore de maxima audienta.

Micul dejun, pranzul si cina ar trebui luate doar in spatii special amenajate pentru asa ceva, cu o lumina nu foarte puternica si o muzica in surdina. Chiar daca nu ne dam seama, acesti factori ne induc o stare de relaxare, de multumire, si ne ajuta sa mancam bine fara sa facem abuz de calorii.

Tu in ce ambient preferi sa mananci? Preferi muzica zgomotoasa sau muzica lenta?

Autor: Laura Galan

Recomandari