Top 10 cele mai sanatoase fructe pentru anotimpul rece

history_edu redactia ele.ro calendar_month 19 Nov 2012, 00:00
In zilele friguroase, mai putin insorite, alimentatia corecta ne poate ajuta sa ne pastram imunitatea crescuta pentru a functiona normal si pentru a fi plini de vitalitate.
Alimentele sunt cele care furnizeaza organismului energia de care avem nevoie pentru pastrarea starii de sanatate.
Iarna, cand nevoia de energie este crescuta, se recomanda consumul de cereale integrale, leguminoase, proteine (din lactate, oua, carne), fructe oleaginoase, ciuperci, radacinoase, dar si legume verzi (spanac, salata verde, varza) si fructe (mere, citrice). Un rol important in mentinerea sanatatii pe timpul zilelor reci il constituie si hidratarea.
Fructele reprezinta in alimentatie sursa importanta de glucide, antioxidanti, fitonutrienti si vitamina C. In aceasta perioada se recomanda fructele proaspete, cat mai colorate, ca sursa de energie.
York Test Romania a lansat Ghidul Alimentatiei pentru Anotimpul Rece, realizat impreuna cu medicii nutriA£ionisti de la clinica.
Iata un top 10 cele mai bune fructe pe care sa le consumi in anotimpul rece, mentionat de specialistii York Test Romania:

BANANELE, fructul energizant preferat de sportivi
- rol nutritiv prin aport crescut de glucide, ceea ce le recomanda in perioadele de crestere, la persoanele astenice ( in dietele pentru scadere ponderala se consuma 1 banana zilnic, preferabil mai verde)
- contin multe minerale (calciu, fosfor, sodiu, zinc, fier, magneziu), dar in special, reprezinta o sursa importanta de potasiu cu rol in mentinerea sanatatii inimii
- contin vitamine din grupul B (efect tonic nervos), C (stimuleaza imunitatea), beta-caroten (antioxidant)
- contin triptofan (precursorul serotoninei) pentru starea de bine
- efect calmant gastro-intestinal; in cantitati mici au efect de legare a scaunului, dar consumate in cantitati mari au si efect usor laxativ
- pulpa este utilizata in cosmetica in diferite combinatii de masti naturale.

CITRICE: PORTOCALE, LAMAI, GREPFRUT, MANDARINE
- sunt fructe preferate in sezonul rece, cu coaja groasa, bogate in uleiuri eterice
- surse de glucide, vitamine (A, B, C), minerale, acizi (malic, citric, tartric)
- tonice, recomandate persoanelor astenice, in stari febrile si infectioase, in convalescenta
- combinatia de vitamina C si flavonoizi le confera efect protector impotriva fenomenelor vegetative din peri-menopauza
- grepfruitul rosu este sursa de licopen; aportul redus de calorii il face fructul preferat in dietele pentru scaderea ponderala

GUTUILE
- contin glucide, proteine, celuloza, acizi, tanini, pectine, minerale (fier, magneziu, fosfor, calciu, potasiu), vitamine (A, B, C)
- datorita asocierii tanin-pectina au efect emolient, fiind indicate in enterocolite
- efect stimulant al imunitatii si apetitului, detoxifiant, antidepresiv

KIWI
- aport crescut de vitamina C: 75mg/100g fruct cu efect antioxidant, imunomodulator, minerale, polifenoli
- contin o enzima (actinidina) cu rol important in digestia proteinelor animale
- semintele contin aminoacizi esentiali, dar exercita si un usor efect laxativ

MARUL
- sursa de glucide, vitamine (A, B, C) si minerale: potasiu (efect protector cardiac, hipotensor), calciu, fosfor, sodiu, zinc
- sursa de flavonoizi care confera rol protector impotriva infectiilor, precum si a afectiunilor cardiovasculare sau anumitor tipuri de cancere
- contin pectina - fibra solubila, care formeaza cu apa un gel ce intarzie golirea tractului digestiv, cu efect usor hipocolesterolemiant
- datorita acidului oxalic, este recomandat pentru protectia si albirea dintilor
- relaxant
- otetul de mere concentreaza mineralele fructului, in special potasiul, contribuind la mentinerea echilibrului acido-bazic.

PERELE
- contin glucide, acizi organici, tanini (in special in coaja), pectine, vitamine (A, B, C), minerale (calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu), celuloza
- sunt de doua ori mai bogate in minerale decat merele, dar mai sarace in vitamine
- au efect laxativ (fiind bogate in celuloza), depurativ (prin flavonoide, enzime), diuretic (prin vitamina B6)
- indicate in stari de astenie sau pentru efectul imunostimulant

PRUNELE
- contin zaharuri, tanini, pectine, vitamine (provitamina A, C, grup B), moderat minerale (calciu, fosofor, magneziu, fier, sodiu, potasiu)
- fiind bogate in glucide, se recomanda consumul cu prudenta la pacientii cu diabet zaharat
- sunt revigorante, detoxifiante, regleaza tranzitul intestinal, au proprietati diuretice
- pentru efectul laxativ sunt recomandate dimineata la trezire 2-3 prune proaspete sau fructe uscate ce au stat peste noapte intr-un pahar cu apa
- magiunul concentreaza toti principii naturali ai prunelor, are rol energizant, imunomodulator, stimuleaza procesele de detoxifiere, reduce stresul si poate constitui o mica placere dulce in dietele pentru slabit.

RODIA
- contine zaharuri, acizi organici (citric, malic), fibre: 3,5g%, vitamine (C,B6, K, A, E) si minerale (fier, potasiu, magneziu)
- antioxidanti: flavonoizi, acid elagic - blocheaza productia de enzime necesare cresterii tumorale (colon, prostata)
- rol imunostimulator, cresc rezistenta organismului in fata infectiilor
- are efect de fluidizare a sangelui, prevenind boala aterosclerotica
- efect afrodiziac, creste fertilitatea. Datorita continutului de vitamina B6, rodiile sunt indicate in sarcina si in perioada de alaptare, dar si femeilor care folosesc contraceptive orale
- sucul de rodie stimuleaza digestia si creste pofta de mancare

STRUGURII
- contin zaharuri fermentabile, acizi (tartric, malic, citric, elagic), vitamine (provitamina A, grup B, C - in cantitati reduse), minerale (potasiu, sodiu, fosfor, fier, siliciu)
- sursa importanta de glucide usor asimilabile, necesare in efortul fizic sau intelectual (se recomanda consumul moderat de catre diabetici)
- datorita sarurilor de potasiu au actiune depurativa, rol hipotensor
- efect diuretic, usor laxativ, tonic venos
- rol detoxifiant prin fitonutrienti, dintre care acidul elagic confera si protectie antitumorala
- strugurii rosii contin resveratrol - fitonutrient care creste capacitatea de efort si puterea musculara, reduce oboseala in muschi dupa efort, reduce marimea celulelor adipoase, previne diabetul sau sindromul metabolic, rol anti-aging
- mustul este numit popular aA€Alapte vegetalaA€At, recomandat in astenii, convalescenta, decongestionant hepatic, neurotrofic (contine lecitina), trebuie consumat inainte de inceperea fermentatiei
- uleiul din seminte de struguri presat la rece, bogat in acizi grasi polinesaturati si vitamina E este protector cardiovascular si neuronal.

FRUCTELE OLEAGINOASE
- migdalele, fructe cu mare putere nutritiva, remineralizante, contin proteine (albumina, globuline), acizi grasi esentiali, glucide, minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor), vitamine (B1, B3), utile in astenii fizice si intelectuale, in sarcina si alaptare, precum si in dietele celor cu dislipidemii
- nucile, fructele uleioase romanesti, au de asemenea valoare nutritiva ridicata prin proteine (globuline) usor digerabile, glucide, lipide (acizi grasi polinesaturati, uleiuri volatile), contin vitamine (A, E, B), cu efect reglator hormonal, protector al pielii, minerale: seleniu (efect antidepresiv); cel mai bogat fruct in cupru si zinc (efect imunostimulat, protector cardio-vascular), fosfor (protector cerebral), sursa de coenzima Q10 compus cu rol in procesul de respiratie celulara si in buna functionare a miocardului, contin fitoestrogeni (rol reglator hormonal), acid elagic (rol sedativ, antineoplazic), indicate in dieta din dislipidemii.
Se spune ca 8 nuci consumate in fiecare zi , timp de 6 saptamani, pot scadea colesterolul cu 4%.
Sursa: York Test
Alte articole despre