Cele 10 mituri ale dietei
history_edu ele.ro calendar_month 06 Iun 2006, 00:00
Mitul 1: Colesterolul este nociv, alimentatia saraca in grasimi, sau chiar fara nici un gram de grasime, este recomandata.
Colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat. Avem cu totii nevoie de colesterol in sange pentru ca acesta ajuta la formarea membranelor celulare si la producerea unor hormoni vitali. In plus exista doua tipuri de colesterol: colesterol "bun" si colesterol nociv. Grasimile saturate care se gasesc in alimente precum carne, branza, smantana, unt sau produse de patiserie cresc nivelul de colesterol nociv care fiind in exces se depune pe artere. In schimb colesterolul "bun" il transporta inapoi in ficat pe cel nociv in exces.
Privit din acest punct de vedere, concluzia este ca o dieta lipsita de grasimi nu ajuta organismul (scade nivelul de colesterol "bun" de care este nevoie). De aceea tot ce trebuie facut este renuntarea la grasimile saturate in locul celor nesaturate care se gasesc in uleiul de masline sau fructele de avocado.
Mitul 2: Dietele severe si postul sunt bune pentru pierderea de kilograme.
Pe tremen scurt poate fi adevarat, insa poate avea efecte nedorite asupra nivelului colesterolului. Dietele severe, nu numai ca indeparteaza grasimea dar in acelasi timp scade tonusul tesuturilor, da senzatii de ameteala si slabiciune. Deci, este mult mai indicat un pogram de slabit pe termen lung care sa fie completat si cu un program de exercitii fizice.
Mitul 3: Mancarea consumata seara ingrasa mai mult.
Multe diete recomanda sa nu se mai manance nimic dupa o anumita ora, seara, in ideea ca organismul va stoca mai multa grasime pentru ca nu mai este implicat in nici o activitate. Cu toate acestea, studii recente dovedesc contrariul. Concluzi acestor studii este ca nu alimentele consumate seara reprezinta cauza cresterii in greutate, ci intreaga cantitate de mancare consumata in 24 de ore. Este adevarat ca cei care nu mananca mai nimic in timpul zilei si seara consuma o cantitate importanta de alimente sunt predispusi la ingrasare, insa acest lucru se datoreaza lipsei unui program regulat de mese. Mesele regulate ajuta la reglarea apetitului si in general a consumului de alimente.
Mitul 4: Vegetarienii nu isi pot forma o masa musculara.
Vegetarienii pot fi la fel de musculosi ca si cei care consuma carne, procurandu-si proteinele din produsele vegetale precum soia sau cereale. Este nevoie de proteine pentru a forma masa musculara, insa proteinele in exces pot duce la afectiuni ale rinichilor.
Mitul 5: Un metabolism scazut incetineste pierderea in greutate.
Acesta este mitul cel mai vehiculat printre persoanele supraponderale care incearca sa-si tina greutatea sub control. Studiile au aratat ca metabolismul tinde sa se accelereze odata cu luarea in greutate. Insa motivul pentru care oamenii nu reusesc sa slabeasca este de fapt sedentarismul si nicidecum un metabolismul scazut.
Mitul 6: Alimentele grase determina luarea rapida in greutate.
Chiar daca ne vine greu sa credem, luarea in greutate este un proces lent. Este nevoie sa manaci 3500 de calorii in plus pentru a castiga 0.5 kg (si vice versa pentru a pierde). Daca se pare ca ai luat ceva in greutate dupa o masa copioasa, acest lucru se datoreaza mai mult cantitatii de fluide care oricum se resoarbe. Totul este ca masa copioasa sa ramana doar o exceptie si nu un obicei! Daca se realizeaza un echilibru intre alimentele sanatoase si cele care contin grasimi, combinate cu un stil de viata activ, pe termen lung, greutatea poate fi controlata.
Mitul 7: Laptele degresat are un continut mai scazut de calciu decat cel cu grasime.
De fapt, studiile realizate au demonstrat contrariul: laptele partial sau in totalitate degresat contine o cantitate mai mare de calciu, asta pentru ca acesta se gaseste in partea apoasa nicidecumn in cea grasa. Laptele semidegresat este cea mai buna solutie pentru cei care vor sa-si mentina greutatea, urmarind o alimentatie sanatoasa.
Mitul 8: Alimentele sarace in grasimi ajuta la pierderea de kilograme.
"Sarac in grasimi" sau "fara grasimi", nu inseamna neaparat si "sarac in calorii" sau "fara calorii". Si in plus, mai conteaza si cantitatea consumata, pentru ca rezultatul este acelasi daca manaci un aliment cu grasimea la jumatate, dar in cantitate dubla!
Mitul 9: Intotdeauna te ingrasi in momentul cand te lasi de fumat.
In momentul cand renunta la fumat, unii oameni se ingrasa, altii slabesc, iar altii raman la aceiasi greutate. Este mult mai sanatos sa fii o persoana supraponderala dar nefumatoare, decat sa nu renunti la fumat doar de teama ca o sa te ingrasi! Multe persoane care renunta la fumat, inlocuiesc tigarile cu mancarea. O alternativa o reprezinta fructele care pot fi gustari foarte sanatoase.
Mitul 10: Bananele ingrasa.
Bananele sunt de fapt alimente cu o cantitate foarte mica de grasimi. Exista jumatate de gram de grasime in 95 de calorii. Mai mult, ele sunt bogate in potasiu si sunt foarte potrivite ca gustari.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Adolescentele si curele de slabire
- person
"insemnari personale privind cele mai bune exercitii fitness."