Mananca repede si echilibrat

Mananca repede si echilibrat
  calendar_month        
Mancam pe strada, la birou, intre doua intalniri... Nu avem intotdeauna posibilitatea si nici timpul sa ne preparam o masa echilibrata. Nutritionistii ne explica maniera in care sa impacam masa luata in fuga si echilibrul alimentar.

In ce consta o masa echilibrata?

Echilibrul alimentar tine seama de mai multe criterii. O masa echilibrata este, mai intai, o masa care satura, care intarzie senzatia de foame. Ea aduce suficiente calorii, altfel spus, un raport acceptabul intre cantitatea alimentului si numarul de calorii pe care-l contine.

O masa echilibrata contine, de asemenea, si fibre, pe care le gasim in produse ca: painea din cereale integrale, cruditati si fructe. In sfarsit, aceasta aduce si suficiente proteine, pe care le gasim in carne, branza sau peste. Cand aceste criterii sunt indeplinite, putem combina alimentele cum dorim.

Sandwichurile si celelalte fast-fooduri sunt compatibile cu o alimentatie sanatoasa?

Uneori da. Putem manca un sandwich cu paine integrala pentru aportul de fibre, impreuna cu un iaurt si cu un mar. Daca mancam paste, trebuie sa le insotim cu o salata. Deci, putem manca echilibrat indiferent de situatie. Totul depinde de combinatiile de alimente pe care le alegem.

Cum sa impaci viata profesionala acaparanta cu echilibrul alimentar?

Contrar a ceea ce gandesc oamenii, nu este bine sa mananci cu pofta. Cand vedem un preparat care arata si miroase bine, mancam mai mult - acesta fiind un mecanism psihologic. Trebuie sa ne gandim dinainte la ceea ce vrem sa mancam.

In prezent exista o mare varietate de alimente. Am trecut de la o alimentatie spontana, la o alimentatie rationala. Alegem ceea ce mancam in functie de pofta, de felul in care arata mancarea si suntem supusi mai multor influente: influenta placerii, influenta pur biologica si influenta sociala. Cand exista un dezechilibru intre acestea, mancam produse cu prea multe grasimi sau cu prea mult zahar.

Cu toate acestea, putem impaca viata profesionala cu echilibrul alimentar. Firmele de cattering ne pot aduce la birou multe feluri de mancare (chinezeasca, japoneza etc.) dar, indiferent de mancarea pe care o alegetm este recomandat, din punct de vedere biologic, sa-i consacram cel putin 20 de minute si sa nu avem si alte activitati in timp ce mancam. Sa facem o pauza, sa ne gandim la pranzul nostru si profitam de acest moment.

Recomandari