Riscurile unei diete hipocalorice
history_edu ele.ro calendar_month 25 Nov 2009, 08:35
Intotdeauna cand vrem sa slabim auzim ca dieta noastra trebuie sa fie "saraca" in calorii.
Suntem de acord in totalitate ca un aport mic de calorii adus organismului si unul mare "consumat" de acesta pe parcursul unei zile ajuta procesul de slabire.
Insa nu intotdeauna stim si la ce riscuri se supune acelasi organism odata cu numarul mic de calorii pe care le primeste.
Odata cu orice dieta hipocalorica, se modifica rata metabolismului.
Organismul care acum primeste multe mai putine calorii decat portia cu care era obisnuit incearca sa se adapteze fara sa afecteze functiile metabolice zilnice.
El furnizeaza energie la aceleasi cote, ba chiar mai ridicate, mai ales daca dieta ta este sustinuta si de exercitii fizice. Totul pare ca merge ca pe roate, insa pericolul pandeste.
Iar in momentul in care faci greaseala de a gusta chiar si cea mai mica portie de "aliment" interzis si caloric, atunci metabolismul va lovi nemilos, depozitand in intregime acele calorii, fara a se atinge de ele in procesul arderilor.
Iar de cele mai multe ori nici nu realizezi acele mici scapari, pentru ca portiile sunt infime si nu te gandesti ca tocmai lingurita acea minuscula de inghetata se va observa in tumultul tau de efort fizic si calorii oferite cu zgarcenie.
Iar socul devine si mai mare cand realizezi ca desi mananci ca o vrabiuta, nu numai ca nu slabesti, ci...te ingrasi. Da, bineinteles, primele doua saptamani ale dietei hipocalorice erai in al noualea cer, pentru ca vedeai kilogramele pur si simplu topindu-se de pe tine, insa dupa acea perioada...cosmarul.
Stii multe lucruri dspre vitamine si rolul lor in organism. Stii ca fara ele sau cu un aport insuficient organismul dezvolta carente grave, care afecteaza toate sistemele pe termen lung.
Vitaminele sunt de doua feluri:
-cele liposolubile, adica solubile in grasimi, stocate de regula in ficat. Aportul lor nu trebuie sa fie zilnic, deoarece ficatul da "din rezerve" ori de cate ori organismul ii solicita.
Din ele face parte complexul vitaminic A, D, E si F.
-cele hidrosolubile, adica solubile in apa, care nu se stocheaza nicaieri si trebuie procurate zilnic, prin alimentatie. Din ele face parte complexul vitaminic B, C, K si P.
Iar o dieta hipocalorica este una foarte restrictiva, care va "sari" de multe ori peste aceste grasimi hidrosolubile. Carentele vitaminice se instaleaza pe nesimtite, iar daca greseala continua, apare avitaminoza.
Lipsa vitaminei A - tulburari de vedere, infectii, migrene, insomnii, descuamarea pielii, ruperea unghiilor
Lipsa vitaminei B1 - oboseala cronica, nervozitate, ameteli, greturi
Lipsa vitaminei B12 - anemie cronica
Lipsa vitaminei C - hemoragii, scorbut, afectarea sistemului osos, imbatranirea pielii
Lipsa vitaminei D - oboseala cronica, crampe musculare, lesin
Daca observi ca te simti slabita, ai ameteli, palpitatii si obosesti imediat dupa orice efort mic, risti sa dezvolti anemie, iar numarul de globule rosii sa fie amenintat.
Alte articole despre