Riscurile unei diete sarace in grasimi

Riscurile unei diete sarace in grasimi
  calendar_month        
Pentru ca femeile sunt tot mai speriate de efectele consumul de grasimi, unele dintre acestea isi impun sa renunte definitiv la alimentele bogate in grasimi. Din pacate, lipsa grasimilor poate avea efecte destul de neplacute la nivelul sanatatii tale. Recomandat este sa ai o dieta echilibrata, in care grasimile sa existe cu moderatie. Altfel, risti sa ai probleme.

Iata cateva dintre cele mai frecvente riscuri.

Dificultatea de absorbtie a vitaminelor


O dieta prea saraca in grasimi poate interfera cu absorbtia unor vitamine precum A, D, E si K.

Toate aceste vitamine sunt solubile in grasimi, asadar corpul tau are nevoie de grasimi pentru a le absorbi si utiliza asa cum trebuie. Aceste vitamine sunt stocate in ficat si in grasimi, asa ca acestea din urma sunt deosebit de importante.

Daca nu consumi suficiente grasimi, este foarte posibil ca absorbtia vitaminelor sa fie foarte dificila, iar in urma unor analize de sange sa descoperi o serie de carente foarte mari.

Depresie

Atunci cand consumi alimente care nu contin deloc grasimi sau acizi grasi esentiali, sanatatea ta mentala ar putea fi afectata. Acizii grasi omega 3 si omega 6 joaca un rol esential in ceea ce priveste starea de spirit si comportamentul.

Grasimile sunt necesare pentru o buna functionare a sistemului hormonal si a producerii de substante chimice la nivelul creierului. Un studiu realizat recent a demonstrat ca un aport scazut de grasimi duce la aparitia starilor depresive. In acelasi timp o cantitate optima de grasimi, stimuleaza buna functionare a celulelor nervoase de la nivelul creierului.

Persoanele care nu consuma suficiente grasimi sunt mai supuse riscului de tulburare bipolara, schizofrenie si ADHD.

Risc crescut de cancer

Cancerul de colon si cancerul de san au fost legate, intr-o oarecare masura, de lipsa grasimilor din organism. Cercetarile au aratat ca un aport ridicat de omega 3 incetineste dezvoltarea tumorilor canceroase. Pe de cealalta parte, grasimile nesanatoase nu sunt deloc recomandate pentru ca stimuleaza inmultirea celulelor canceroase.

Nivel crescut de colesterol si boli de inima

Grasimile joaca un rol foarte important in ceea ce priveste nivelul de colesterol si bolile de inima. Lipsa grasimilor sanatoase stimuleaza cresterea nivelului celor nesanatoase si, astfel, aparitia unui nivel prea mare de colesterol. Acest luru stimuleaza aparitia bolilor de inima. In plus, colesterolul rau din sange este adunat si transportat catre ficat, care depune un efort destul de mare pentru a-l filtra si elimina.

Cand grasimile bune exista in organism intr-o cantitate normala, echilibrata, colesterolul rau nu are nicio sansa sa actioneze in mod negativ si sa imbolnaveasca inima.

Dezechilibru de nutrienti

Daca nu consumi suficiente grasimi, probabil consumi prea multe proteine sua prea multi carbohidrati. Acest lucru afecteaza echilibrul general al dietei tale si prooasa, astfel, o serie de probleme de sanatate. O dieta bogata in carbohidrati poate mari pofta de mancare, dar si numarul kilogramelor. Pe de alta parte, o cantitatea prea mare de proteine poate duce la aparitia diabetului de tip 2, dar si afectiuni ale rinichilor.

Autor: Corina Petrea

Recomandari