Dezvoltarea motorie de la nastere la 1 an

Dezvoltarea motorie de la nastere la 1 an
  calendar_month        
Bebelusii nu se dezvolta toti in acelasi ritm si nu invata anumite lucruri la o data fixa.

Totul depinde de fiecare copil in parte, insa ceea ce invata reprezinta o "piatra de hotar" pentru urmatoarea treapta de dezvoltare.

Copilul dumneavoastra poate invata sa faca ceva fie mai devreme, fie mai tarziu decat la varsta medie sugerata de specialisti pentru activitatile precizate.

Insa ceea ce conteaza cu adevarat este ca progresele facute de micut sa fie constante, in propriul sau ritm, trecand astfel cu usurinta de la o etapa de dezvoltare la alta.

Cand vine vorba de abilitati motorii mai fine, in lucruri ca alergatul, mersul si saritul, orice copil trebuie sa respecte anumite etape.

Ele incep prin simpla ridicare a capului la bebelusul de cateva luni si pana la mersul cu tricicleta cand ajunge la varsta de 3 ani.

Astfel, se definesc mai multe etape de dezvoltare:

O luna
Bebelusul de o luna sta pe spate, tinandu-si capul pe o parte. In cazul in care este ridicat in sezut, capul ii cade in fata, caci muschii gatului responsabili cu sustinerea capului sunt insuficient dezvoltati.

Insa daca il sustineti in picioare pe o suprafata tare, va apasa cu piciorusele in jos, intr-o incercare rudimentara de "pasire".

3 luni
La aceasta varsta copilasul sta pe spate si priveste inainte. Pus in sezut, reuseste acum sa-si sustina capul pentru cateva secunde, insa muschii gatului ii vor obosi rapid.

Pus in schimb pe burtica, isi va ridica energic capul si si-l va sustine mai bine. La aceasta varsta bebelusul da puternic din maini si din picioare, iar sustinut in picioare, va indoi genunchii.6 luni
Stand pe spate, va inalta sigur pe el capul, privind in jur si chiar va incerca sa se ridice, tragandu-se in sus cu manutele de lucruri sau de mainile dumneavostra, sau se va rostogoli de pe spate pe burta.

Pus in sezut, el este acum capabil sa stea drept, insa cu sustinere din partea parintilor. Sustinut in picioare, in afara de indoit genunchii el va incepe acum si sa sara pe varfuri.

9 luni
Pus in fundulet pe podea, sta singur chiar si 10 minute. Se rostogoleste usor de pe spate pe burta si incepe sa se deplaseze tarandu-se sau incercand sa mearga de-a busilea.

Daca se agata de ceva, se poate ridica in picioare pentru cateva secunde, insa inca nu se lasa singur in jos, iar daca este sustinut de dumneavostra in picioare, incepe sa faca primii pasi.

12 luni
La varsta de un an copilul isi poate mentine echilibrul, putand sta singur in picioare si chiar merge incetisor.

Mersul de-a busilea devine o joaca si se ridica in picioare cu usurinta, incepand sa exploreze imprejurimile, tinandu-se de mobila.

In cazul in care este tinut de o mana sau de amandoua merge sigur pe el.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Tabara de initiere in pictura editia 2012 - la Barsana
  • person

    "frumosul se simte dupa regulile interioare ale fiecaruia spunea cineva acum mult timp."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right