Copilul care adoarme doar leganat - cum il dezveti?

Copilul care adoarme doar leganat - cum il dezveti?
  calendar_month        
In fiecare seara e aceeasi poveste: lacrimi, crize... Ai ajuns sa te temi de ora de culcare a copilului. Pana nu te duci sa-l iei in brate si sa-l legeni , nu vrea sa adoarma.

Crezi ca e timpul sa-l inveti sa doarma singur? Ti-ai dori mult, mai ales ca acest ritual te oboseste si te seaca de energie, insa plansul lui te face sa te simti vinovata. Iata cum sa-ti dezveti copilul de dormitul leganat!

Pentru a dormi singur, copilul are nevoie de repere

In timp ce copilul incearca sa reziste somnului, tu esti gata de orice pentru a-l adormi: il legeni, il plimbi in carut sau in masina. Daca se trezeste cand il pui in pat sau in timpul somnului, bebelusul e nemultumit ca nu se mai afla in locul in care a adormit. E pierdut, ii e greu sa adoarma la loc si te cheama prin tipete.

Ce sa faci: Ziua, lasa-l sa se joace singur pe spatii mici, delimitate. Astfel se va obisnui sa ramana in pat noaptea. La culcare, stabileste un ritual: o poveste, o muzica sau un masaj. Fii hotarata sa-l lasi sa doarma singur, caci daca te consideri vinovata, copilul te va atinge la coarda sensibila.

Ce sa-i spui: "Esti obosit, e vremea sa te culci. Eu voi fi aproape."

Nu e ora de culcare

In ciuda ritualului, cand esti gata sa iesi pe usa, copilul incepe instantaneu sa planga. Unii copii au nevoie sa evacueze prin plans tensiunile acumulate in timpul zilei. Dar daca simti ca nu se calmeaza, poate ca nu e ora lui de culcare!

Ce sa faci: Recunoaste-i semnele de oboseala - casca, are ochii rosii, isi scarpina urechile... Dupa ce implineste 3 ani, ciclurile de somn al copilului dureaza 70 minute. Daca se scarpina la ochi la 19:30, dar nu e gata sa mearga la culcare, inutil sa-l culci peste 20 minute: va fi in mijlocul ciclului! Asteapta sa se faca ora 20:15. Usor-usor, veti gasi ora ideala de culcare.

Il deranjeaza un eveniment

Situatiile noi bulverseaza somnul copilului. Atunci cand schimbarea e previzibila, cum e o vizita, mutarea intr-o alta casa sau o calatorie, trebuie sa te pregatesti si sa-l linistesti pe cel mic.

Ce sa faci: In calatorie, tine aproape patura, perna si jucariile preferate ale celui mic. Daca va mutati, amenajeaza prima data camera copilului.

Ce sa-i spui: Vorbeste-i de calatoria sau de vizita pe care o veti face, de persoanele cu care va veti intalni. Daca evenimentul care il deranjeaza e un deces, o ruptura, o situatie care te deranjeaza mult, explica-i ca esti trista, dar ca nu e vina lui. Asigura-l ca-l iubesti si ca nu e cazul sa se ingrijoreze.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Tudor Chirila ne face o dezvaluire
  • person

    "cu cat vom gandi mai rational cu atat vom fi mai liberi!voltaire"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right