Cum sa doarma copilul bine

Cum sa doarma copilul bine
  calendar_month        
Cu cat copilul creste, cu atat nevoia de somn scade. Pentru un copil de doi ani, 10-12 ore de somn sunt suficiente, acestea fiind impartite in somnul de noapte si cel de dupa-amiaza. Exista copii care au probleme cu somnul, mai ales la adormit. Noptile nedormite si agitate, precum si cearta inainte de culcare, pentru ca sa mearga in pat, indispun orice familie, totusi nu se poate vorbi de nici o vina. Mai multe motive stau la baza acestor probleme:

Odihna nu reprezinta ceva bun pentru copii, cum o considera, de exemplu, adultii, ci un adevarat chin. Nevoia de a se misca, de a descoperi si de a incerca mereu ceva nou este atat de puternica si ispititoare, incat copiii nu se lasa cu una, cu doua, doborati de somn.

Seara, de cele mai multe ori, copiii cad de oboseala mai tarziu decat parintii. Ora de culcare a copiilor nu se poate programa dinainte. Trebuie sa se tina seama de ritmul copilului.

Copiii mici se straduiesc sa reziste si nu vor sa mearga in pat. Pentru acest lucru, parintii trebuie sa tina sub control procesul de adormire.

Conflictele si neintelegerile care apar datorita somnului nu se prea pot evita, iar sfaturi in aceasta privinta nu prea exista. Important este insa, ca somnul si mersul in pat sa nu se faca sub presiune. Patul trebuie sa fie un loc placut, iar somnul sa nu fie un exercitiu impus.

Ritualurile de adormire
Adesea, parintii obositi si nedormiti se intreaba daca nu este in sfarsit timpul sa-si culce copiii. Desigur, pentru ei somnul este un lucru frumos, dulce si comod, dar sa nu uitam ca un copil nu este o masina, un robot, prin urmare, el se lasa "programat" doar cu multa rabdare.

Orele regulate de somn sunt nemaipomenite si usureaza viata, dar nici aici nu trebuie sa intervina dorinta parintilor, ci pur si simplu ceasul interior al copilului. Nevoia de somn al copilului se schimba repede si foarte des, chiar de la o zi la alta.

Ritualurile de somn, cu care copilul adoarme, sunt foarte importante la un copil pentru care somnul nu prezinta probleme. Unii se mltumesc doar cu ceasul muzical, altii vor sa li sa citeasca povesti sau sa li se arate o carte cu poze. Acestea au rolul de a linisti copiii inainte sa adoarma. Timpul acordat ritualurilor nu trebuie sa fie scurt, nu va grabiti cu ele, iar daca trebuie sa iesiti undeva, incepeti-le mai repede, pentru ca sa nu transmiteti si copilului agitatia voastra.

De-a lungul timpului, aceste ritualuri se schimba, insa parintii nu au prea mare influenta asupra lor. Dar bagati de seama ca toanele copiilor se modifica de la un an la an.

Recomandari