Silueta dupa nastere

Silueta dupa nastere
  calendar_month        
Ti-ai dorit din tot sufletul sa devii mamica. Si ai reusit. Iti strangi bebelusul in brate cu drag si te gandesti ca aceasta mica fiinta din bratele tale a meritat orice sacrificiu.

Insa apoi te privesti in oglinda si tristetea isi pune amprenta pe chipul tau. Da, erai constienta ca vei acumula kilograme in plus pe timpul sarcinii si mai constienta de faptul ca nu le vei da pe toate jos odata cu nasterea.

Insa chiar nu se poate reveni la silueta de dinainte? Ba da, cum sa nu! Iti trebuie un munte de rabdare, vointa si perseverenta.


Pe masura ce constientizezi cat timp si energie presupun responsabilitatile materne, incepi sa intri in panica, spunandu-ti ca tu nu vei avea timp niciodata pentru exercitii fizice, dieta.

Cum oare ai putea tine un regim de slabit atata timp cat alaptezi? Este imposibil, trebuie sa te alimentezi suplimentar, bebelusul are nevoie de nutrientii atat de necesari in primele luni de viata.

Daca vei constientiza de asemenea si faptul ca acele kilograme in plus care te macina acum au fost dobandite pe parcursul mai multor luni si ca este absolut normal ca tot atata timp sa aloci pentru eliminarea lor, vei castiga din start o batalie.

Cei mai importanti aliati ai tai in acest razboi sunt reprezentati de alimentatie si sport. Luate intr-o ordine bine stabilita si dublate de perseverenta.

Sportul

In ceea ce priveste exercitiile fizice, inceperea lor depinde decisiv de ce fel de nastere ai avut, naturala sau cezariana. In cazul unei nasteri prin cezariana, exercitiile fizice trebuie amanate pana la refacerea ta completa iar aceste detalii le poti afla numai de la medicul care te-a operat.

Plus ca organismul este inca foarte slabit. Insa nici un medic nu-ti va interzice plimbarile usoare pe jos pana la magazinul la care iti faci cumparaturile, care, desi nu par, dau rezultate in timp.

Daca ai nascut natural, poti incepe exercitile chiar de a doua zi dupa nastere. Este chiar indicata miscarea pentru ajutarea retragerii uterului, la inceput fara efort sustinut, iar apoi, odata cu acordul medicului, un program bine stabilit de gimnastica cu genuflexiuni si abdomene, combinat cu exercitii usoare pentru fese si coapse.

63623.jpg


Acestea trebuie facute in serii scurte (cate 10 exercitii) si repetate des. Incordarea musculaturii abdomenului reprezinta metoda ideala de a scapa de burtica inca proeminenta si se poate efectua chiar si cand stai intinsa in pat si te uiti la televizor.

La fel in cazul exercitiilor de contractare a musculaturii pelvine (contractarea musculaturii ca si cand ai impiedica urinarea sau defecatia), ele reprezinta un real ajutor in redobandirea tonusului de dinainte.

Alimentatia

Cel mai important aspect al alimentatiei de dupa nastere este reprezentat de hidratare.

Din pacate, foarte multe mamici nu constientizeaza faptul ca odata cu nasterea si alaptarea organismul lor pierde foarte multe lichide si poate interveni pe nesimtite deshidratarea.

Punand accent pe hrana, ele uita ca fara lichide, corpul lor nu are cum sa proceseze mancarea si sa extraga nutrientii atat de necesari bebelusului.

Asadar, beti foarte multe lichide, de preferat apa plata sau sucuri naturale de fructe, cu evitarea pe cat posibil a bauturilor racoritoare care, pe langa faptul ca baloneaza, contin si foarte mult zahar.



Despre cafea sau bauturi alcoolice nu cred ca mai e necesara nici o precizare!

Cat priveste dieta postnatala, ea trebuie sa se axeze pe un regim alimentar echilibrat, care nu trebuie sa presupuna infometarea si nici pierderea foarte rapida a kilogramelor in plus.

Mese dese si in cantitate mica, evitarea grasimii, a alimentelor cu conservanti sau afumate, cu accent pe consumul de fructe si legume, cat si pe carne preparata la gratar.

Recomandari