Vitamina A, cand este periculoasa pentru sarcina?

Vitamina A, cand este periculoasa pentru sarcina?
  calendar_month        
Vitamina A este necesara si utila pentru dezvoltarea fatului in burtica si sanatatea ta, dar se poate dovedi si un adevarat pericol pentru sarcina.

Atunci cand este administrata incorect si se gaseste in exces in organism, vitamina A creste riscul aparitiei unor malformatii congenitale grave la fat, care pot pune in pericol viata bebelusului dupa nastere.

Care este rolul vitaminei A in sarcina?

Vitamina A (retinoizi) este o vitamina solubila in grasimi, depozitata in ficat, si esentiala pentru dezvoltarea embrionara a fatului (in primul trimestru de sarcina). Atunci cand este administrata rational, ea contribuie la dezvoltarea corecta a inimii, plamanilor, rinichilor, ochilor si oaselor, dar si a sistemului nervos central, circulator si respirator ale fatului.

De asemenea, ajuta la intarirea sistemului imunitar si lupta impotriva infectiilor care vin in contact cu fatul si organismul mamei.

Doza zilnica recomandata de vitamina A in perioada sarcinii este:

- la gravide peste 19 ani - 2565 UI;
- la gravide sub 18 ani - 2500 UI.

Nu toate gravidele au nevoie de aceasta doza. In urma analizelor prenatale, medicul poate constata ca ai suficienta vitamina A in corp si ca nu este nevoie sa cresti aportul prin suplimente sau vitamine prenatale si ca alimentatia poate fi o sursa suficienta. Printre alimentele bogate in retinoizi care te pot ajuta sa ai o sarcina sanatoasa, fara a-ti pune in pericol fatul, sunt:

- legume verzi;
- morcovi;
- citrice;
- lapte fortificat si cu continut scazut de grasimi;
- cartofi dulci;
- cereale integrale cu stafide;
- oua;
- legume boabe (in special fasole etc.

Cand este vitamina A un pericol pentru sarcina?

Exista o multime de controverse legate de pericolul pe care-l ridica folosirea produselor cosmetice cu vitamina A , a alimentelor sau suplimentelor alimentare cu retinoizi asupra sanatatii sarcinii.

Specialistii sustin ca majoritatea gravidelor nu trebuie sa se teama de depasirea dozei zilnice recomandate, pentru ca excesul apare in foarte putine cazuri si nu poate fi atins doar de consumul de alimente, ci numai in cazul administrarii necontrolate de suplimente alimentare. Cele mai multe efecte nocive asupra fatului apar din cauza prescrierii sau administrarii incorecte a dozelor zilnice de vitamine pentru gravide.

Intr-adevar, excesul de vitamina A a fost asociat cu aparitia efectelor teratogene (malformatiilor congenitale) la fat. Surplusul de retinoizi ataca dezvoltarea celulara a fatului si duce la aparitia unor boli si defecte din nastere grave, precum spina bifida, hidrocefalia sau malformatii ale tractului urinar.

Riscul de malformatii creste daca excesul de vitamina A din organism este prezent la inceputul sarcinii, in primul trimestru, cand organismul fatului abia incepe sa se dezvolte si este cel mai vulnerabil.

Vitamina A se mai numeste si retinoizi. Excesul de retinoizi din organim poate conduce la aparitia unei afectiuni foarte rare - embriopatie retinoida - o maformatie care implica defecte la fata, urechi, inima, sistem nervos central si timus la fat.

Este important sa controlezi aportul de vitamina A in organism si sa nu iei niciodata vitamine fara aviz medical. Vorbeste cu medicul care are grija de sarcina ta despre doza zilnica recomandata de retinoizi in sarcina, de unde sa o iei si ce produse alimentare sau non-alimentare daunatoare sa eviti.



Autor: Daniela Ganciu

Sursa: Foto: cdn.sheknows.com

Recomandari