Vitamina C si sarcina

history_edu ele.ro calendar_month 16 Dec 2010, 09:08
Vitamina C sau acidul ascorbic face parte din grupa vitaminelor C si este o componenta esentiala ce nu trebuie sa lipseasca din organismul niciunei femei.
Poate cea mai cunoscuta dintre vitamine, Vitamina C se gaseste in foarte multe tipuri de alimente si este responsabila de multe functii in organism.
In ceea ce priveste legatura ei cu sarcina, trebuie mentionat ca vitamina C reprezinta un adjuvant de baza pentru buna mentinere a sarcinii si dezvoltarea fatului.
Rolurile sale esentiale sunt in formarea colagenului, a cartilajelor, oaselor, a sistemului nervos al fatului, a gingiilor si are un puternic rol antioxidant, favorizand o buna imunizare a organismului.
Impreuna cu Vitamina E, ea miscoreaza simtitor riscurile de preeclampsie, cauzata de presiunea sanguina ridicata din timpul sarcinii cat si pe cele de nastere prematura.
Orice femeie care doreste sa ramana insarcinata trebuie sa inceapa administrarea de vitamina C cu cel putin o luna inainte de conceptie, pregatind astfel mai bine organismul pt sarcina.
Vitamina C ajuta de asemenea la cresterea nivelului de fier din organism, aspect esential mai ales inainte de nastere, stiindu-se faptul ca femeia insarcinata va pierde o cantitate de sange odata cu nasterea.
Placenta reprezinta adapostul in care va fi "invelit" fatul pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Un consum regulat de vitamina C va duce la intarirea placentei si la cresterea sanselor nasterii unui copil sanatos si puternic.
Un lucru important de mentionat este acela ca in cazul Vitaminei C nu exista notiunea de supradozaj. Orice cantitate peste necesarul zilnic al organismului este imediat eliminata de catre acesta fara vreo alta interventie din afara.
Necesarul zilnic de acid ascorbic variaza de la organism la organism, insa in limitele a 100-150 de mg, atingandu-se pragul maximal in sarcina.
Sursele de vitamina C sunt multiple, insa in special se mentioneaza atat fructele si legumele proaspete, cat si verdeturile.
Ca fructe sunt mentionate atat celebra lamaie, fals considerata regina vitaminei C, continand doar 40 mg la 100 gr de produs, portocala, cu 50 mg la 100 gr, grapefruitul cu 30 mg la 100 gr si kiwi, cu 90 mg la 100 grame.
In ceea ce priveste legumele, varza de Bruxelles este o sursa bogata de Vitamina C, cu 80 mg la 100 gr, cu aceeasi cantitate ca si la ardeii iuti.
Insa campionul Vitaminei C nu este nici un fruct citric nici o legume acrisoara, ci banalul fruct de maces, ce contine 2g de vitamina C la 100 grame de fructe.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro




