10 trucuri contra durerilor musculare

10 trucuri contra durerilor musculare
  calendar_month        
Incalzirea, alimentatia echilibrata, hidratarea suficienta, masajul sunt sfaturi de urmat pentru a evita durerile musculare si suferinta rezultate in urma practicarii sportului preferat.

Inainte

Incalzirea
Este important sa incepi activitatea fizica progresiv. Celulele musculare se pun pe treaba si se pregatesc sa se contracte din ce in ce mai intens. Ligamentele - jonctiuni intre oase si muschi - devin mai elastice si articulatiile se pregatesc sa absoarba socurile. Corpul are nevoie sa se organizeze inainte sa faca efort.

Magneziu
Potrivit statisticilor, o mare parte a populatiei are carente de magneziu. Totusi, acest mineral este un element cheie pentru fabricarea energiei in celule. De altfel, el este eliminat prin transpiratie, deci e foarte important ca sportivii sa aiba un aport zilnic de 300-400 mg. El se gaseste mai ales in leguminoase (linte, mazare).

Zaharuri lente
Inainte si dupa sport, zaharurile lente (paste, orez, leguminoase) sunt cele mai bune aliate ale muschilor. Ele fac plinul cu energie in celule si ficat si asigura o recuperare accelerata.

In timpul

Zaharuri rapide
In timpul unui exercitiu cardiovascular prelungit, consumul de fructe, prajituri, fructe uscate este aducator de energie pentru muschii solicitati. Aceasta actiune le va permite sa reziste mai mult timp si sa nu mai doara asa de tare in timpul efortului.



Bea apa
Deshidratarea favorizeaza epuizarea musculara si intinderile. Pentru a fabrica energie si pentru a elimina toxinele, celulele au nevoie de apa. Fara aceasta functionarea lor este mai lenta. In timpul unui exercitiu prelungit ar trebui sa bei echivalentul unui pahar cu apa la fiecare sfert de ora. In orice caz, bea mai mult de 1.5 L pe zi, orice s-ar intampla.

Intoarcerea la calm
La fel de importanta ca si incalzirea, intoarcerea la starea de calm joaca si ea un rol determinant pentru integritatea muschilor. Diminuand progresiv activitatea musculara, intinzand usor muschii ca ei sa revina la starea initiala, poti preveni intinderile.

Dupa

Carne sau peste
Acestea trebuie consumate cam la 10 ore dupa sedinta de sport pentru a nu supraincarca rinichii in timpul perioadei de eliminare a deseurilor celulare. Proteinele sunt elementele cheie ale reconstructiei celulelor musculare. De preferat slabe (pui fara pielita, peste, soia), se va evita stocarea grasimilor inutile in organism.

Recuperarea
Odihna, odihna, odihna. Aceasta este una din cele mai bune metode pentru a evita ca durerile musculare sa se intensifice. Trebuie sa-i lasi muschiului o perioada de recuperare pentru a se putea adapta, asteapta deci sfarsitul durerilor pentru a reincepe solicitarea musculara.

Maseaza
Mult mai bun decat intinderea este masajul care relaxeaza muschiul contractat fara sa ceara niciun efort din partea sa. Acesta face sangele sa circule si favorizeaza eliminarea mai rapida a toxinelor. Cu uleiuri, arnica sau crema antiinflamatorie, masajul este una din rutinele sportive cele mai agreabile.

Aspirina/ Antiinflamatorii
Deoarece intinderile musculare reprezinta inflamatii, luarea medicamentelor antiinflamatoare usoare poate ajuta la diminuarea acestor dureri.

Recomandari