Efectele secundare ale vitaminei D
history_edu ele.ro calendar_month 27 Iul 2009, 17:48
Vitamina D este importanta pentru intretinerea oaselor si pentru functionarea adecvata a altor sisteme ale organismului.
Dezechilibrele duc la un numar de efecte secundare ale vitaminei D, mergand de la osteoporoza la durere musculara si probleme renale.
Vitaminele sunt un grup de nutrienti necesari organismului in cantitati mici. Oamenii au nevoie de 13 tipuri de vitamine, clasificate in 2 categorii: solubile in apa si solubile in lipide. Vitamina D este o vitamina solubila in lipide. Cele doua forme importante pentru organismul uman sunt vinamina D2 si vitamina D3.
Vitamina D poate fi gasita in alimente precum peste, oua, ulei, ficat, branza, unt, lapte. Desi este necesara in cantitati mici, este important sa mentii un nivel optim al vitaminei D in organism, intrucat deficienta sau supradoza poate duce la efecte secundare periculoase.
Functiile vitaminei D
Desi oasele sunt alcatuite in principal din calciu si fosfor, vitamina D joaca un rol important asigurandu-se ca aceste minerale sunt absorbite in oase. Vitamina D ajuta intestinele sa absoarba calciul din mancarea consumata pentru a putea fi folosit la intarirea oaselor.
Vitamina D ajuta in prevenirea aparitiei osteoporozei, hipertensiunii si cancerului. Se pare ca vitamina D intareste si sistemul imunitar si ajuta in functionarea normala a sistemului nervos. Cu toate astea, sunt necesare cercetari suplimentare in aceasta directie.
Necesarul zilnic de vitamina D
Vitamian D este necesara in cantitati foarte mici. Indivizii intre 1 si 50 de ani au nevoi de o doza zilnica de aproximativ 5 mg. Cu toate astea, necesarul zilnic creste o data cu varsta. Desi vitamina D poate fi obtinuta prin alimentatie, se pare ca si soarele este o sursa importanta de vitamina D. Expunerea la soare intre 10-15 min, de trei ori pe saptamana este suficienta pentru a-i oferi organismului cantitatea necesara. Cu toate astea, deficienta de vitamina D a fost observata adesea si la oamenii care locuiesc in zone foarte insorite.
Efectele secundare ale vitaminei D
Efectele secundare ale vitaminei D sunt imaprtite in principoal in doua categorii: supradoza si deficienta.
Supradoza de vitamina D
Supradoza de vitamina D face intestinele sa absoarba prea mult calciu. Drept rezultat, nivelul de calciu din sange va creste. Asta va duce la calcifierea tesuturilor moi din corp precum inima, plamani, vasele de sange si tuburile renale, ingreunand functionarea corecta a acestora.
Nivelurile crescute de vitamina D au de asemenea un efect negativ asupra functionarii sistemului renal. Asta se va manifesta sub forma de pupiurie, polidipsie si blocaj renal.
Alt simptom al supradozei este reprezentat de formarea pietrelor la rinichi, care pot cauza dureri severe. Retardul mental, greata, slabiciunea muschilor, crampele musculare, atrofierea musculara, durerile severe de cap si nervozitatea sunt de asemenea asociate nivelurilor inalte de vitamina D in sange. Dupradoza de vitamina D predispune organismul la presiune crescuta a sangelui si boli cardiace.
Deficienta de vitamina D
Cele doua efecte clasice ale deficientei de vitamina D sunt picioarele rahitice la copii (intalnita mai ales la copiii care sufera de malnutritie) si osteoporoza la adulti.
In osteoporoza, densitatea mineralelor din oase este redusa, ceea ce le slabeste si le predispune la fracturi. Desi aceasta este o problema comuna femeilor dupa menopauza, si barbatii pot suferi de osteoporoza din cauza varstei inaintate.
In afara de osteoporoza, nivelurile scazute de vitamina D pot cauza osteomalacia la adulti - slabirea musculara ce insoteste inmuierea oaselor. Alte simptome includ insomnia, pierderea in greutate, durere osoasa si musculara si slabirea sistemului imunitar.
Este important sa mentii un aport adecvat de vitamina D in organism. O dieta echilibrata poate asigura cantitatea potrivita a tuturor nutrientilor din organism. In plus, exercitiile regulate si odihna adecvata aduc aportul lor intr-un regim de viata sanatos.
Alte articole despre