Hormonii si sanatatea

Hormonii si sanatatea
  calendar_month        
Organismul uman produce o serie de hormoni care regleaza procesele reglatorii.

Stresul, starea de bine, dorinta sexuala sau fericirea sunt emotii aflate in stransa legatura cu nivelul de hormoni din organism.


Cortizolul, melatonina, oxitocina sau serotonina sunt hormoni extrem de importanti, care sunt responsabili pentru buna functionare a organismului uman.

Afla mai multe lucruri despre acesti hormoni si invata sa mentii un nivel echilibrat. In acest fel vei evita probleme serioase precum depresia, obezitatea, diabetul sau cancerul.

Cortisol

Atunci cand te simti in pericol, hipotalamusul produce un hormon al stresului, cortisol, care ajunge in circulatia sangelui. Acest lucru duce la intensificarea ritmului cardiac, ofera creierului mai mult oxigen si elibereaza energia produsa de depozitele de grasime si glucoza.

Cercetatorii spun insa ca stresul micsoreaza nivelul de cortisol, ceea ce duce la epuizare si oboseala cronica.

Doar trei ore de exercitii cardio pe saptamana reduc nivelul de cortisol din organism, in special daca antrenamentele sunt scurte si intense. Daca faci miscare mai mult de 40 de minute, nivelul de cortisol incepe sa creasca din nou.

Este astfel indicat sa ai antrenamente scurte si intense, de 30 de minute in fiecare zi. Ai grija insa sa urmezi sfaturile unui antrenor calificat.

Melatonina

La lasarea serii, glanda pineala a creierului incepe sa elibereze hormoni ai somnului. Pentru a elibera acesti hormoni, creierul are nevoie de intuneric total. Lumina naturala sau artificiala inhiba acest proces, iar melatonina insuficienta favorizeaza aparitia stresului.

Nivelul scazut de melatonina este in stransa legatura si cu obezitatea, diabetul si cancerul.

Ca sa previi acest fenomen, incearca sa fie intuneric in dormitor la ora culcarii, sa nu fie aprinsa nicio lumina de veghe. De asemenea, in timpul noptii dormi in haine confortabile, care sa nu te stranga.

Oxitocina

Creierul elibereaza asa-numitul hormon al iubirii, oxitocina, de fiecare data intri in contact cu o persoana fata de care ai sentimente. Nivelul mare de oxitocina stimuleaza apetitul sexual, alunga stresul si micsoreaza presiunea sangelui.

Chiar si atunci cand te joci cu animalul de companie nivelul de oxitocina creste. Astfel, daca vrei sa te simti bine, incearca sa te apropii mai mult de persoanele dragi.

Serotonina

Responsabila pentru tonusul starii psihice, serotonina este produsa in special in organe. Numita de obicei hormonul fericirii, serotonina este un neurotrasmitator care controleaza o serie de abilitati. Nivelul scazut de serotonina favorizeaza aparitia depresiei si a comportamentelor obsesive.

Pentru a produce serotonina, organismul are nevoie de carbohidrati. Astfel o dieta saraca in carbohidrati duce la o scadere a nivelului de hormoni din organism.

Pentru a stimula productia de serotonina este indicat sa consumi alimente precum iaurt sau banane.

Autor: Mihaela Rotaru

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Nina-nina
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Sinsay - Body - Verde
Shop Ele.rochevron_right