Ouale de Paste, un posibil dusman pentru sanatatea ta
history_edu ele.ro calendar_month 11 Apr 2012, 09:32
Pastele este la numai cateva zile distanta, iar de pe masa ta nu vor lipsi ouale. Acestea sunt consumate cu drag de toata lumea, fie de pofta, fie de dragul traditiei sau doar pentru ca ciocnirea acestora este distractiva.
Consumate cu moderatie, ouale nu sunt nocive. Exceptie fac situatiile in care esti alergica sau ai intoleranta la oua, daca suferi de sindromul colonului iritabil sau daca pur si simplu nu poti consuma oua fara sa ai ulterior reactii adverse.
Alergia la oua
Ouale nu sunt doar un produs alimentar comun, ci si un alergen alimentar comun. Consumul de oua sau de alimente care contin oua poate duce adesea la complicatii digestive. Cele mai multe reactii alergice apar in cateva minute de la consum si acestea sunt declansate pentru ca sistemul imunitar nu reactioneaza adecvat la proteinele din oua.
Mai exact, organismul ataca proteinele din oua, iar acest lucru cauzeaza inflamatia la nivelul intestinelor. Astfel, o alergie la ou poate provoca diaree, greata, varsaturi si dureri de stomac.
Indigestia provocata de oua
Ouale fierte tari sunt adesea vinovate de aparitia indigestiei. Spre deosebire de ouale moi care se digera in maxim 5 minute, ouale tari au nevoie de 3 ore pentru a le digera in totalitate. Pentru a preveni indigestia se recomanda sa nu consumi mai mult de doua oua pe zi, iar acestea la distanta de cel putin 6 ore.
Infectia cu salmonella
Din fericire ouale fierte nu prezinta risc de infectie cu salmonella pentru ca bacteria este distrusa in timpul fierberii.
Totusi, de Paste se folosesc si oua crude pentru prepararea maionezei sau a unor dressinguri. In aceasta situatie este nevoie sa fii foarte atenta.
Ouale crude consumate ca atare, in prepararea prajiturilor, a lichiorului de oua, a inghetatelor si maionezei reprezinta un risc pentru sanatatea ta. Femeile gravide si copiii sunt cei mai expusi in fata bacteriei.
Cel mai bine este sa eviti sa prepari alimente care contin oua crude, cu exceptia cazului in care produsul finit trebuie copt, prajit sau bagat in cuptor pentru preparare termica.
Intoxicatia alimentara cu oua - cum o previi
- achizitioneaza doar oua care au imprimata data expirarii pe coaja
- achizitioneaza oua doar din magazinele alimentare, aprovizionate cu frigidere
- dupa achizitionarea oualor introdu-le pe acestea in frigider cat mai rapid
- scoate ouale din frigider abia cu maxim jumatate de ora inainte de preparare
- ouale fierte trebuie consumate in cel mult o saptamana de la preparare.
Consumul de oua are si parti bune
Un singur ou contine peste 6,29 grame proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului.
Galbenusul de ou are in compozitia sa 21 de vitamine si minerale, 6 mg de magneziu, 67 mg de potasiu, 96 mg de fosfor.
Consumul de oua imbunatateste puterea de concentrare datorita nutrientilor pe care acest aliment il contine, nutrienti care actioneaza puternic la nivelul creierului. Mai exact, ouale contin colina, un element esential pentru imbunatatirea activitatii creierului.
Autor: Ana-Maria Dragota
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
definire
- person
"nu te agita atat, lucrurile cele mai bune se petrec atunci cand le astepti mai putin."